FaH

OBNOVA POLJUDA Baldasar: Očekujem financijsku pomoć države

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar podupro je u srijedu odluku kojom se stadion Poljud uvrštava na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske te je rekao kako očekuje da će država financijski pomoći njegovu obnovu jer grad Split za to nema novca.

“Očekujem od Ministarstva kulture i Ministarstva financija da nam financijski pomognu obnoviti stadion Poljud jer bilo bi fer i korektno da nam država pomogne ako smatra da je taj stadion takvoga karaktera i od javnog interesa i od nacionalne važnosti”, rekao je u srijedu Baldasar novinarima.

 Ministarstvo kulture priopćilo je u utorak kako je splitski nogometni stadion Poljud proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a Baldasar je rekao kako su on i gradska uprava to doznali iz medija.

“Nismo bili službeno obaviješteni o toj odluci, što mi je malo i krivo, ali s druge strane – drago mi je jer je to dobra inicijativa samo trebali su i nas upoznati s njom”, rekao je Baldasar.

Odgovarajući na novinarska pitanja, nekoliko je puta ponovio kako bi država trebala pomoći obnovu i održavanje Poljuda. a ne, kako je rekao, “da stavi zaštitu, ograniči na neki način pravo grada, a pritom nema nikakvih financijskih obveza”.

Po Baldasarovim riječima, za obnovu tog stadiona trebalo bi najmanje od 30 do 35 milijuna kuna, a ako se uzme u obzir i obnova krova, trebalo bi oko 150 milijuna kuna.

“Ako  bi se mijenjala cijela krovna struktura, to jest i nosači krovova onda bi to stajalo više od 300 milijuna kuna, ali mislim da to nije nužno raditi. No, potrebna je obnova pokrova te kompletnih sanitarija i instalacija cjevovoda te unutarnjih prostorija stadiona”, rekao je Baldasar.

Odluka o proglašavanju Poljuda zaštićenim kulturnim dobrom donesena je na sjednici Stručnog povjerenstva za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra, održanoj 23. studenoga, na temelju čega je Ministarstvo kulture donijelo odluku o upisu Poljuda u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara, priopćilo je to ministarstvo.

Komentiraj