HINA/ Miljenko KLEPAC

Obnavljaju se kašteli iz projekta “Putevima Frankopana”

U sklopu projekta Kulturno-turističke rute “Putevima Frankopana”, vrijednog 61 milijuna kuna, do sada su obavljeni radovi na uređenju kaštela u Bakru i Krku, a u tijeku je obnova kaštela u Kraljevici, Čabru, Brodu na Kupi i na Trsatu, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji.

Od ukupno 61 milijun kuna, iz europskih fondova projekt će se financirati sa 47 milijuna a ostalo iz proračuna Primorsko-goranske županije, izvijestili su župan Zlatko Komadina i županijski pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić.

Cilj projekta je ojačati turistički i kulturni brend Kvarnera, uređenjem i otvaranjem za javnost 17 zamaka (kaštela) hrvatskih plemičkih obitelji Frankopan i Zrinski na području od Vinodola, preko Grobinšćine do zapadnog Gorskog kotara te na Krku. Glavni interpretacijski centar “Putevima Frankopana” otvorit će se u kaštelu u Kraljevici, rekao je župan Komadina.

Pročelnik za kulturu Jurešić je istaknuo da se 20 objekata, među kojima 17 kaštela te tri crkve, namjerava sanirati i urediti za obilazak kao i za smještaj muzejskih postava i organizaciju raznolikih kulturnih manifestacija do 2020. godine, kada će ova ‘Frankopanska’ ruta biti dio programa Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Izvijestio je da je do sada završena sanacija međukatnih drvenih konstrukcija u bakarskom kaštelu, čime je omogućen pristup svim dijelovima građevine, za što je utrošeno 873.000 kuna, te obnova bedemskih zidova tvrđave u Krku, vrijednosti više od 600.000 kuna.

U tijeku je uređenje sanitarnog čvora u dvorcu u Kraljevici, a slijedi uređenje njegova pročelja, potom statička sanacija i konzervacija nekadašnjeg stambenog dijela trsatskog kaštela, uređenje kaštela u Čabru te preuređenje kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi s novim muzejskim postavom, koji djeluje kao izdvojena lokacija riječkoga Prirodoslovnog muzeja.

Komentiraj