Obnavlja se glavna pozornica varaždinskog HNK

Prvi put u 147 godina od izgradnje Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu obnavlja se njegova glavna pozornica, a radovi bi trebali biti dovršeni do kraja srpnja.

Obnovu pozornice financiraju Ministarstvo kulture s 400.000 kuna i Grad Varaždin s 450.000 kuna, a radove je u utorak obišao gradonačelnik Ivan Čehok, koji je podsjetio je da je u njegovom mandatu 2009. obnovljen središnji varaždinski gradski trg.

“Korzo je na neki način dnevna soba Varaždina. Pozornica kazališta je isto kao da rekonstruirate Korzo. To je mjesto na kojem su se održavale sve proslave, tužne i vesele svečanosti ovoga grada, sav društveni život jest na pozornici kazališta”, rekao je Čehok.

U zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, izgrađenoj 1873. godine, prije dvije godine rekonstruirana je Velika koncertna dvorana te je potom ugrađen lift, a rekonstrukcijom pozornice dobit će se još tri reda u gledalištu, osam dodatnih mjesta za glazbenike u prostoru za orkestar te će se pozornica moći automatski dizati.

Intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević napomenula je da se svojim prilozima u obnovu uključuje i niz obitelji i gospodarstvenika iz Varaždina i županije, ali i iz Međimurja, te se prikuplja novac za kupnju novih “dasaka koje život znače”. Prema projektu, one će biti od sibirskog bora.

Završetak radova očekuje se krajem srpnja, a potom će glavna pozornica varaždinskog kazališta biti spremna za izvođenje svih vrsta dramskih i glazbeno-plesnih predstava u novoj kazališnoj sezoni.

Komentiraj