Patrik Macek/PIXSELL

Obljetnica pogibije legendarnoga vukovarskog zapovjednika Blage Zadre

Polaganjem vijenaca na grob general bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju te komemoracijom kod spomen-poprsja Blage Zadre na Trpinjskoj cesti u Vukovaru je obilježena 24. obljetnica pogibije toga legendarnog zapovjednika Borova naselja.

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur istaknuo je na komemoraciji da je Blago Zadro živio za Hrvatsku te da se djeci i budućim generacijama mora prenijeti kako su „…Domovinski rat i Vukovar u samim temeljima hrvatske države koja je sada članica Europske unije i NATO-a“.

„Blago Zadro je prvo ime Domovinskog rata, veliki domoljub i čovjekoljubac“, istaknuo je izaslanik ministra branitelja Zoran Šangut izražavajući ponos što je bio njegov vojnik.

 

  • Predsjednik kluba branitelja i dragovoljaca „Trpinjska cesta“ Stjepan Majić, koji je bio suborac Blage Zadre, prisjetio se ratnih dana te je istaknuo da se on prema svojim borcima odnosio kao prema sinovima, a oni su ga zauzvrat smatrali ocem. „Na Trpinjskoj cesti, groblju tenkova, pod tvojim smo vodstvom izrasli u prave borce“, rekao je Majić.

 

Saborski zastupnik i predsjednik UHBDDR-a Zvonko Milas rekao je da je Zadro bio „arhitekt temelja slobodne Hrvatske“, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava smatra da je legendarni zapovjednik bio „ljudska vrlina utjelovljena u čovjeku“, a vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ujedno i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, podsjetio je da je Zadro bio i prvi potpredsjednik HDZ-a za vukovarsku općinu.

Na mjestu pogibije general bojnika Blage Zadre u Kupskoj ulici u Vukovaru danas su spomen-obilježje, rad vukovarskog kipara i branitelja Dubravka Duića Dunje, otkrili njegovi sinovi Tomislav i Josip Zadro.

Prisjećajući se zapovjednikove pogibije, njegov suborac Tomislav Josić je rekao kako je on bio „…veliki ratnik i domoljub te jedan od najzaslužnijih za obranu grada Vukovara“. Istaknuo je da je Zadro suborcima bio kao otac, da nikad nije dopuštao da dva brata idu u akciju te da je uvijek bio prvi u akciji. „Taj dan nije ponio ni pancirku jer je puno ljudi oko njega nije imalo, izletjeli su pred mitraljesko gnijezdo i Zadro je bio pokošen“, rekao je Josić, dodajući da je Zadrina smrt bila početak kraja obrane Vukovara. Istaknuo je kako vjeruje da će mnogi koji posjećuju Vukovar dolaziti na mjesto njegove pogibije i zapaliti svijeću.

Blago Zadro (1944.-1991.) rodio se u BiH, a kao desetogodišnjak s obitelji se doselio u vukovarsku četvrt Borovo naselje, gdje je završio školu i zaposlio se u „Borovu“. Zbog svojih organizacijskih sposobnost, u agresiji na Vukovar postao je zapovjednik obrane Borova naselja, a na Trpinjskoj cesti, koju su tada zvali „grobljem tenkova“, pod njegovim vodstvom zaustavljena je oklopna sila JNA. Posmrtno mu je dodijeljen čin general bojnika.

Vukovarci su danas odali počast i Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku satnije Vojne policije u Vukovaru, koji je poginuo na današnji dan 1991. braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmištu.

Komentiraj