Obljetnica operne predstave ‘Nikola Šubić Zrinjski’

Ines Novkovic

Opera HNK u Zagrebu će izvedbom opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’, u četvrtak 30. svibnja, obilježiti 25 godina posljednjeg scenskog uprizorenja opere u režiji Krešimira Dolenčića, scenografiji Dinke Jeričević i kostimima Ike Škomrlj i Dženise Pecotić.

U izvedbi će u ulozi Zrinjskog nastupiti prvak opere Ljubomir Puškarić, ulogu Eve će pjevati Tamara Franetović Felbinger, Jelenu tumači Ivana Lazar, Juranića će otpjevati Damir Klačar, a Sulejmana Velikog će uprizoriti Luciano Batinić. Izvedbom će ravnati mo. Josip Šego.

“Praizvedba opere 1876. godine bila je višestruko važan kulturološki događaj, među ostalim i zato što je označila rođenje Baleta, još jedne umjetničke grane unutar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskoga junaka Nikole Šubića Zrinjskog i njegovu junačku pogibelj, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Najveći ushit je izazvala potresna zakletva sigetskih junaka i finale ‘U boj, u boj’, koji je kao zborska pjesma skladana deset godina prije same opere. Veliku popularnost djelo može zahvaliti portretiranju stvarnog junaka iz hrvatske prošlosti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpuna porobljavanja. Iako nije uspio spriječiti Turke u osvajanju nekih gradova, Zrinjski je hrabro poginuo braneći Siget. Osim izrazito domoljubnog ozračja koje prevladava u operi, bitna karakteristika Zajčeva rukopisa vidljiva je i u diferenciranom prikazu dvaju suprotnih svjetova, od kojih svaki nosi svoja obilježja. Pomno profilirajući likove junaka Zrinjskoga i sultana Sulejmana prema povijesnim činjenicama, Zajc je kao antipode stvorio značajne ženske likove hrvatske operne literature, Evu i Jelenu, namijenivši im vrlo važnu dramaturšku i glazbenu zadaću”, piše u najavi opere.

Komentiraj