Hrvatska je u petak proslavila 21. obljetnicu vojno redarstvene operacije Oluja kojom je ’95 oslobođen najveći dio teritorija koji su okupirali lokalni pobunjeni Srbi i JNA, sa središnje proslave u Kninu predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je kako je to bila „časna pobjeda za pravedan cilj“, a cjelodnevna svečanost završena je vatrometom i donatorskim koncertom za obnovu vukovarskog Vodotornja, teško oštećenog u srpskoj okupaciji toga grada.

Na koncertu „Pobjeda za heroje”, koji je spojio dva grada simbola, Knin i Vukovar, a čiji je prihod namijenjen obnovi Vodotornja, prikupljeno je do 23,30 sata oko 567.000 kuna.

Pred mnoštvom, mahom mladih, na stadionu NK Dinara u Kninu, praćeni Orkestrom HRM i Tamburaškim orkestrom HRT-a nastupile su brojne pjevačice, pjevači i klape, no zvijezda večeri bio je Marko Perković Thompson, njegovi hitovi Lijepa li si, Geni kameni, Zaustavi se vjetre… ‘zapalili’ stadion i stotinama hrvatskih zastava obojile ljetnu noć.

Oluja je politički opravdana i etički čista

„’Oluja’ je bila i povijesno će ostati politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj”, poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović iz Knina. Onima koji su, kako je rekla, hrvatsku državu nazvali slučajnom, poručila je da je Hrvatska stvorena voljom hrvatskog naroda i veličanstvenom pobjedom u Domovinskom ratu.

“Želim poslati poruku onima koji su hrvatsku državu nazvali slučajnom, a ovih su dana otišli i toliko daleko tvrdnjom da su modernu Hrvatsku stvorile zločinačke udbaške strukture – ova Hrvatska stvorena je voljom hrvatskog naroda i ogromne većine hrvatskih državljana izraženom na referendumu 1991. godine i veličanstvenom pobjedom hrvatskih branitelja čiji je vrhunac bila vojno redarstvena akcija ‘Oluja’ koju ovdje u Kninu s ponosom slavimo”, poručila je predsjednica sa središnjeg kninskog trga i obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Predsjednica je naglasila da i obljetnicu Oluje Hrvatska slavi, prije svega, kao dan svoje slobode i mira. “Morali smo se za njih izboriti u ratu, braneći i oslobađajući zemlju od udruženog zločinačkog pothvata unitarističkog jugoslavenstva i četništva”, kazala je Grabar Kitarović, koja je posebno zahvalila tadašnjem državnom vodstvu i svim braniteljima.

Poštujemo svaku žrtvu, naglasila je, dodajući kako je svaki ljudski život jednako vrijedan te kako je ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima. “No, mora se znati da je ‘Oluja’ bila i povijesno će ostati politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj”, naglasila je predsjednica Republike.

Predstavnik branitelja, pukovnik u mirovini Ivica Glavota za proslavu Oluje kaže da je proslava „pobjede nad velikosrpskim fašističkim pretenzijama“. „Kako ćemo slaviti to je samo naša odluka i nitko nam ne smije određivati, a tko to ne želi široko mu polje”, rekao je Glavota.

Istaknuo je i kako borba za suvremenu Hrvatsku ‘Olujom’ nije završila. “Bila je samo prvi čin, a drugi čin, borba za suvremeno društvo i napredak nije ni započeo”, kazao je Glavota koji je svoj govor završio pozivom narodu da ne dopusti da ih se vuče za nos:  “Svima kojima nismo uspjeli pomoći, a najviše tebi narode što nismo odradili posao do kraja i što sada morate trpjeti ovaka sranja u vlastitoj zemlji, ispričavam se”, završio je pukovnik HV-a u mirovini.

Milanović nije došao u Knin

Svečanost, na koju su došli desetci tisuća ljudi, počela je rano ujutro, podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, zvonima crkvenih zvona koja su u 9 sati i 43 minute označila vrijeme kada su 5. kolovoza 1995. hrvatske oslobodilačke snage ušle u Knin. Državnu zastavu na tvrđavu su podignuli branitelji Violeta Grdić iz Vukovara te Ante Marević iz Metkovića i time simbolično povezali južnu i kontinentalnu Hrvatsku. Pročitana su imena 174 poginula i dva nestala u “Oluji”. Podizanju zastave nazočio je državni vrh, brojni uglednici iz javnog, znanstvenog, kulturnog, političkog života. Uz izuzetak, predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka, u Kninu nije bilo predsjednika stranaka Narodne koalicije (SDP, HNS, HSS, HSU).

Predstavnici te Koalicije u Zagrebu su, na Mirogoju, položili vijence ispred spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli i Središnjeg križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskog rata,  uz poruku da se to obilježava dostojanstveno, u miru i bez uplitanja politike.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović objasnio je zbog čega se nije pridružio proslavi u Kninu. “U nekoliko zadnjih godina jednim dijelom se tamo održava ‘stranačka zabava’. Naravno da građani tamo dolaze iz patriotskih pobuda ali, nažalost, to se pretvorilo u svojevrsni stranački skup”, ustvrdio je Milanović. Rekao je i kako je u Knin išao redovito znajući pri tome što će se dogoditi u incidentnim situacijama koje, kako tvrdi, “zakuhava druga strana”. “Ove godine neka to rade sami”, poručio je šef SDP-a.

Predsjednik HNS-a Vrdoljak, izjavio je kako je njegov dolazak u Knin pitanje njegova izbora i emocija, ali i poručio kako ovaj dan treba obilježavati diljem Hrvatske.

Premijer Tihomir Orešković nije želio komentirati Milanovićev nedolazak, rekavši da svatko donosi svoju odluku. “Ovo je dan časti i ponosa (…) Danas smo tu da se sjetimo onih koji su dali živote i zdravlje za Hrvatsku. Trebamo ići naprijed i sjetiti se za što smo se borili, a borba nije stala, treba pobijediti i u borbi za gospodarstvo, ekonomiju, rekao je Orešković.

Milanovićev nedolazak, predsjednik HDZ-a  Andrej Plenković komentirao je riječima svatko “ovaj dan obilježava kako misli da treba.” “Mi smo bili u Kninu, na pravom mjestu da obilježimo najveću pobjedu Hrvatske vojske i najveći dan za slobodu Hrvatske,” rekao je. Ministar vanjskih poslova u tehničkoj Vladi Miro Kovač izrazio je, pak, čuđenje što na središnju proslavu ne dolaze predstavnici oporbenih stranaka. „Žalostan sam što oporba nema hrabrosti i zrelosti doći na ovakav događaj,” poručio je Kovač.

Bogdan pozvao građane da biraju mudro i kompetentno vodstvo

Vojni ordinarij Jure Bogdan sa svečane mise za domovinu u Kninu pozvao je građane da na parlamentarnim izborima u rujnu izaberu mudro i kompetentno vodstvo koje će hrvatskom narodu pružiti nadu i razloge za život. „Treba nam mudro, kompetentno, trijezno i samoprijegorno vodstvo koje živi za svoj narod i za svoju domovinu“, istaknuo je Bogdan.  “Ako mi ne budemo djelotvorno voljeli i zauzeto izgrađivali našu zemaljsku domovinu, to će učiniti netko drugi”, istaknuo je vojni ordinarij na misi, koju je predvodio umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, a nazočio joj je cijeli državni vrh.

Incident na kninskoj proslavi

Grupa od četrdesetak muškaraca, mahom u crnim majicama, oko 14 sati nakratko je blokirala glavnu kninsku ulicu pjevajući, među ostalima „Juru i Bobana” i uzvikujući ustaški pozdrav, što su građani prijavili policiji. Neki u grupi su dizali ruke u znak fašističkog pozdrava, jedan je izvikivao “Za dom”, a ostali odgovarali “Spremni”. Glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor potvrdila je incident i rekla da policija postupa po prijavama građana.

Predstavnici hrvatske izvršne vlasti osudili su taj, kao i incident u kojem je zapaljena zastava Republike Srbije, za što je policija ubrzo uhitila počinitelje. „Iskreno nisam to vidio, a ako toga ima slažem se da nije primjereno“, rekao je potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov. Hrvatska neovisnost i domovina mogu se slaviti na lijep način, poručio je Petrov.

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović ističe da ima i neodgovornih pojedinaca koji na proslavu dolaze sa nepriličnim obilježjima. „Ustaško znakovlje  2016. godine nigdje nije dobrodošlo“, rekao je ministar.

I ratni general Damir Krstičević osuđuje incidente. „Sve to je neprimjereno, to nam ne treba. Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, bilo smo dostojanstveni u pobjedi, mislim da danas trebamo biti dostojanstveni i u slavlju“, rekao je Krstičević.

Incident je najoštrije osudila Hrvatska narodna stranka (HNS), pozdravila je brzu reakciju mjerodavnih institucija, te izrazila nadu da će izgrednici biti najoštrije kažnjeni.

Oluja se slavila u Vukovaru, Rijeci,  Puli

Obljetnica najvažnije vojno-redarstvene akcije slavila se diljem Hrvatske.

U Vukovaru, podno Vodotornja u zrak je puštena autohtona pasmina vukovarskog goluba nazvana Vukovarska bijela golubica, kao i 211 golubova u sjećanje na 211 poginulih branitelja u Oluji. S Memorijalnog groblja put Knina pušteno je oko tisuću golubova.

Na vukovarskoj proslavi  ni ove godine nije bilo političkih predstavnika hrvatskih Srba, iako im je upućen poziv na ovotjednoj sjednici Gradskoga vijeća. “Oni se ne pojavljuju niti na jednom obilježavanju državnih blagdana kada se polažu vijenci na Memorijalnom groblju. Nikako da dođu na ovo sveto mjesto”, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić. Dodao je kako ta činjenica žalosti te da je mišljenja kako na ovaj način pokazuju i nepoštovanje hrvatske države u kojoj žive.

U Popovači je rano u petak započeo jubilarni 20. konjanički maraton, u organizaciji Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera. Petodnevni je to maraton, a slogan mu je Tradicija prošlosti – potreba budućnosti”.

U Rijeci su predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstava Grada i županije, policije i vojske položili vijence na spomen obilježja. U Opatiji se održava  tradicionalni svečani mimohod glavnom gradskom prometnicom.

U Puli je oko 700 sudionika, predvođenih ministrom turizma u tehničkoj Vladi Antonom Klimanom, istarskim županom Valterom Flegom, gradonačelnicima i načelnicima te čelnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata – sudjelovalo u svečanom 4. mimohodu u povodu Oluje.

Komentiraj