Obljetnica HVO-a: “Naša uloga je bila presudna za opstanak Hrvata i države Bosne i Hercegovine”

Postrojem zastava postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te svetom misom obilježena je u srijedu u Mostaru 29 obljetnica utemeljenja ove oružane sile za koju je rečeno da je uz potporu obrani Hrvatske, najzaslužnija za opstanak Hrvata i države BiH.

Ceremonija obilježavanja 29. obljetnice utemeljenja HVO-a održana je na središnjem trgu Hrvatskih velikana u Mostaru, a otkazana je svečana akademija zbog pogoršanih epidemioloških uvjeta izazvanih velikim brojem oboljelih od Covid-19.

Ispred središnjeg križa podignutog u spomen na više od 6300 poginulih pripadnika HVO-a u Domovinskome ratu u BiH vijence i svijeće položila su izaslanstva Hrvatskog narodnog sabora BiH, ratni zapovjednici HVO-a, izaslanstvo veleposlanstva i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Na trgu su bile istaknute ratne zastave postrojba Hrvatskoga vijeća obrane. Sveta misa za poginule branitelje služena je u mostarskoj prvostolnici Marije Majke Crkve.

General-bojnik Vlado Džoić, koji je voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat i član Predsjedništva HNS-a BiH, izjavio je ranije za medije kako je uloga HVO-a bila presudna za opstanak tamošnjih Hrvata i države Bosne i Hercegovine, te oslobađanje Hrvatske.

Vihor rata proširio se i na BiH

Po njegovim riječima HVO je utemeljen nakon agresije na Hrvatsku te prvih zločina koji su se dogodili na području BiH.

“Uloga i značaj HVO-a u Domovinskom ratu nezamjenjiv su i neraskidiv dio novije hrvatske povijesti. Napadom na Republiku Hrvatsku bilo je jasno da će se ratni vihor proširiti i na našu zemlju”, rekao je Džoić. Po njegovim riječima HVO je zajamčio opstanak Hrvata u BiH, te zajedno s Hrvatskom vojskom doveo do mira u BiH i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Može se slobodno reći da tamo gdje nije bilo HVO-a, hrvatskog naroda danas gotovo i nema”.

Postrojbe HVO-a, zajedno s HV-om, stvorile su pretpostavke za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u BiH”, istaknuo je. Podsjetio je kako je HVO sudjelovao u brojnim operacijama u zapadnoj Bosni koje su prethodili operaciji Oluji kojom je oslobođena Republika Hrvatska.

General bojnik Vlado Džoić je odbacio pokušaje osporavanje uloge HVO-a navodeći kako je ova oružana sila postala sastavni dio današnjih Oružanih snaga u BiH.

Čestitku povodom 29. obljetnice utemeljenja HVO-a uputio je i ministar vanjskih i europskih poslova BiH Gordan Grlić Radman i izrazio je zahvalnost zbog njihova doprinosa u oslobađanju okupiranih teritorija Republike Hrvatske u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Komentiraj