Objedinjena pomoć postradalima, objavljeni kontakti civilne zaštite

Sisačko-moslavačko župan Ivo Žinić  je nakon sjednice Županijskog stožera civilne zaštite u petak rekao da dosadašnje pojedinačno saniranje šteta od razornog potresa na području županije od prvog dana ove godine zamjenjuje sustavni i organizirani model pomoći.

Na današnjoj sjednici Županijskog stožera bili su načelnici svih stožera jedinica lokalne samouprave te županije.

Kako je izvijestio župan Žinić, određeno je da je sjedište Županijskog stožera bude u zgradi Strukovne škole, gdje je i operativni županijski pozivni centar. Tako građani sada mogu sve informacije dobiti na telefone 099 582 6729, 099 582 6730, 099 582 6731, 099 582 6732, 099 582 6733 ili na email adresu [email protected].

Radno vrijeme pozivnog centra je svaki dan od 8 do 22 sata. Nacionalni stožer ima sjedište u Petrinji, na Pigiku.

“Na području Siska, Petrinje, Gline, Donjih Kukuruzara, Dvora, Sunje, Majura, Hrvatske Kostajnice, Topuskog i Gvozda su tri kategorije stanovnika; oni koji su u prihvatnim centrima, koji su u drugom smještaju i oni koji se smještaju u kontejnere, rekao je Žinić.

Kako je dodao, na terenu je hrvatska građevinska operativa, a statičari i građevinci obilaze teren, najprije javne objekte koji se moraju staviti u funkciju.

” Što se tiče humanitarne pomoći nje je dovoljno i svi su centri dobro opskrbljeni. Aktivisti obilaze sva naselja, kako se ne bi dogodilo da nekih potrepština nedostaje”, rekao je Žinić.

Također je upozorio na nastavak pandemije, koja u ovim uvjetima predstavlja novu opasnost, ali i na porast vodostaja, koji prijeti mogućim novim poplavama, jer su mnogi vodoobrambeni objekti oštećeni.

Za vodotok Save i Kupe su zbog toga proglašene  izvanredne mjere od poplave. Sanacija nasipa je u tijeku, a na nekim područjima se gradi i druga linija obrane od poplava.

Komentiraj