Pixabay

OBJAVLJIVANJE DOKUMENATA UN-a Saveznici su još 1942. godine znali za Holokaust

S opsegom i užasom Holokausta saveznici su bili upoznati čak dvije i pol godine ranije nego što se mislilo, a čak su pripremili i optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hittlera i najviših nacističkih dužnosnika, pokazuju novi podaci UN-a, koji su bili zapečaćeni posljednjih 70 godina.

Ti podaci govore da su još u prosincu 1942. godine američka, britanska i sovjetska vlada znale da je najmanje dva milijuna Židova ubijeno, te da bi još najmanje pet milijuna Židova moglo biti ubijeno. Zbog toga su pripremali optužnice, ali saveznici su napravili vrlo malo kako bi pokušali spasiti ili pružiti utočćište milijunima u smrtnoj opasnosti.

U ožujku 1943. godine Viscount Cranborne, ministar u vladi Winstona Churchilla, kazao je kako se prema Židovima ne bi trebalo odnositi kao prema ‘posebnom slučaju’, te kako Britanija ionako ima previše izbjeglica, piše Independent.

Autor knjige ‘Ljudska prava nakon Hitlera’ te profesor na londonskom sveučilištu SOAS Dan Plesch rekao je kako su saveznici pripremali optužnice za ratne zločine na temelju svjedočanstava ljudi koji su prokrijumčareni iz kampova, kao i Pokreta otpora u više okupiranih država.

Londonski Wiener Library, koji se bavi istraživanjem dokaza holokausta i genocida, ovaj će tjedan javnosti predstaviti dokaze Komisije UN-a za ratne zločine, od kojih najstariji potječu iz 1943. godine. Među tisućama dokumenata nalaze se i rani dokazi o zločinima počinjenim u koncentracijskim logorima nad Židovima, prokrijumčareni iz istočne Europe.

Arhiv je zatvoren, a Komisija UN-a za ratne zločine prestala raditi krajem 1940-ih, kada je Zapadna Njemačka u osvit hladnog rata postala važan saveznik Amerike i Velike Britanije. Katalog Komisije UN-a za ratne zločine biti će dostupan na web stranici Wiener Libraryja, a arhivar Howard Falksohn kaže kako bi temeljem tih dokumenata mogla ponovno biti ispisana neka poglavlja povijesti.

Komentiraj