Objavljeno koliko će točno Zagrepčani po novome plaćati odvoz smeća

Autor:

21.10.2019., Zagreb - Uobicajena slika zagrebackih kvartova zatrpanih smecem, dok se odvoz otpada i dalje obavlja 2 puta umjesto donedavnih 3 puta tjedno. Photo: Zoe Sarlija/PIXSELL

Zoe Sarlija/PIXSELL

Od prvog dana veljače Zagrepčani će plaćati skuplji odvoz otpada. Fiksni dio za kućanstva iznosit će 68,57 kuna, a varijabilni će ovisiti o zapremini kanti i koliko će se često one iznositi na ulicu, piše u četvrtak Dnevnik.hr.

Pomoćnik voditelja Čistoće Slavko Ivanda tvrdi da se radi o trošku od prosječno 10 kuna za jedno pražnjenje. I dok će oni koji žive u kućama lako regulirati svoj varijabilni trošak, stanarima višestambenih zgrada to će biti sve samo ne laka računica.

Stanari će međusobno trebati donijeti odluku o tome koliko svaki pojedini stan proizvodi komunalnog otpada. Na njima je kako će se to dogovoriti: po broju ukućana, kvadraturi stana, ili nečem trećem. Izjavu će dostaviti Čistoći. Ne dogovore li se, varijabilni trošak svi će plaćati jednako: 12 lipa umnoženo s brojem litara spremnika i brojem odvoza na mjesec, podijeljeno s brojem stanova na ulazu.

Ako stanari žele manje račune moći će to postići regulacijom broja odvoza otpada, no to u praksi neće biti jednostavno jer će Čistoća podjednako naplaćivati odvoz bez obzira na to je li kontejner pun ili prazan sve dok se nalazi na javnoj površini.

Stanari zato kontejnere mogu spremiti u smetlarnik ako ga zgrada ima ili investirati u boksove, i spremnike držati pod ključem, pa u jednom i drugom slučaju kante vaditi van samo kada su pune i na taj način štedjeti na računima. Drugi je trik za manje račune češći odlazak na reciklažna dvorišta.

OZNAKE: Zagreb, odvoz smeća

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.