Objavljeni kandidati za europskog Oscara, nema hrvatskih filmova

Europska filmska akademija objavila je listu od 53 europska filma koji su ove godine kandidati za nominacije za nagrade ovog najvišeg europskog filmskog tijela. Tijekom slijedećih tjedana više od četiri tisuće članova Europske filmske akademije moći će pogledati filmove nakon čega će glasati za svoje kandidate u kategorijama najbolji europski film, najbolji redatelj, najbolji glumac, najbolja glumica i najbolji scenarij. Nominacije će biti objavljene 9. studenoga na Europskom filmskom festivalu u Sevilli. Dobitnici nagrada europskih filmskih nagrada, koje se ove godine dodjeljuju po 34. puta, biti će objavljeni 11. prosinca u Berlinu. Pored toga, osmeročlani žiri odlučiti će o osvajačima nagrada u kategorijama najbolji europski snimatelj, najbolja montaža, scenografija, kostim, šminka i frizura, originalna glazba, zvuk i vizualni efekti.

Između odabrana 53 dugometražna igrana filma nema ni jednog hrvatskog kao što ga nema ni među 15 dokumentarnih filmova koji se natječu za najbolji europski dokumentarac. Među filmovima koji su odabrani kao kandidati ističu se oni koji su osvajali nagrade na najvećim ovogodišnjim europskim festivalima pa su tu francuski filmovi „Titane“ koji je pobijedio u Cannesu i „Happening“ (na slici) koji je pobijedio na festivalu u Veneciji te rumunjski „Bad luck banging or Loony porn“ koji je pobijedio na festivalu u Berlinu a čiji je manjinski koproducent hrvatska kompanija Kinorama producentice Ankice Jurić Tilić. Od zapaženijih filmova tu su i francuski „Annette“ (nagrada za najbolkju režiju na festivalu u Cannesu), njemački „I’m Your Man“ (nagrada za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu) te norveški „The Worst person in the world“ (nagrada za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu). Među kandidatima su i dva britanska filma koja su ove godine osvajali nagrade Oscar, „Djevojka koja obećava“ koji je osvojio Oscara za najbolji scenarij i „Otac“ za koji je Anthony Hopkins osvojio Oscara za najbolju mušku ulogu.

Kako se hrvatska kinematografija često uspoređuje s filmovima iz regije tako treba reći da su se među kandidatima za europskog Oscara našli i kosovski film „Košnica“ (nagrada za najbolji film i režiju te nagrada publike na festivalu u Sundanceu), srpski „Oaza“ i bosanski „Quo Vadis, Aida“.

Komentiraj