Objavljeni dijelovi ‘non-papera’, dokumenta koji ‘ne postoji’

Davor Puklavec/PIXSELL

Portal Obris.org, koji se bavi pitanjima obrane i sigurnosti, objavio je u srijedu dijelove tzv. non-papera, neslužbenog dokumenta kojim su Sjedinjene Države upozorile najviše hrvatske institucije na prepreke koje Hrvatskoj stoje na putu u poslu nabave izraelskih borbenih aviona F-16 Barak.

Premijer Andrej Plenković na prijemu SNV-a povodom pravoslavnog Božića rekao je kako taj dokument nije bidio te da ne zna o čemu se radi. Ministarstvo obrane (MORH) u ponedjeljak je, reagirajući na medijske napise, priopćilo da ne postoji nikakav ‘non paper’ dokument u kojem se Hrvatsku upozorava da joj se ne odobrava prodaja izraelskih aviona.

“Ministarstvo obrane arhivira zaprimljene akte, tako i akte i korespondenciju sa zemljama ponuđačima u postupku nabave višenamjenskog borbenog aviona”, istaknuo MORH u kratkom priopćenju.

Nakon MORH-a, u ponedjeljak su se, vezano za ‘non paper’, oglasili i iz Ureda predsjednice. “Predsjednica Republike Hrvatske nikada nije zaprimila nikakav dokument, kako ga u vašem upitu nazivate non-paper, iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabavke borbenih zrakoplova. Za sve tehničke pojedinosti postupka nabave zrakoplova molimo vas da se obratite nositelju postupka, Ministarstvu obrane RH”, stoji u priopćenju.

Brigadir Željko Ninić, član Stručnog povjerenstva za odabir aviona, gostujući na Hrvatskom radiju, rekao je da on nije vidio taj papir, a na pitanje vjeruje li da postoji, odgovorio je kako vjeruje u Boga, a ne u papir. Na pitanja novinarke: “Što ako se pokaže da je postojao taj papir? Zašto bi se taj papir izignorirao?”, Ninić je odgovorio: “Točno pitajte one koji su taj papir imali i što su s njim radili i zašto taj papir nije vidjelo stručno povjerenstvo.”

Portal Obris.org je objavio dijelove dokumenta za koji predsjednica, ministar obrane i premijer tvrde da ne postoji, a koji je u Zagreb stigao još u siječnju 2018. godine. Obris navodi kako im je s više strana potvrđeno postojanje tog dokumenta, koji nosi datum 17. siječnja 2018. godine, a bio je adresiran na adrese Ureda predsjednice, Ureda premijera i Ministarstva obrane.

Obris.org piše kako se u američkom non-paperu na dvije stranice u pet odvojenih točaka upozorava na 1) preporučenu satnicu i korake za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona F-16, 2) niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se strukture samih ponuđenih aviona, njihove avionike kao i stanja motora, zemaljske opreme te rezervnih dijelova i obuke, 3) mogući timeline cijelog hrvatskog posla nabave izraelskih ili grčkih rabljenih F-16, 4) preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona F-16V blok 70/72 te 5) mogući timeline cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku.

Prema pisanju Obrisa, zanimljivo je da je SAD smatrao kako bi se detaljan uvid u tehničko stanje ponuđenih rabljenih aviona trebao steći prije nego što Hrvatska donese odluku o izboru nekog od ponuđača. Također, SAD je smatrao i da bi se za rabljene F-16 ishođenje potrebnih TPT dozvola te izbor izvođača svih potrebnih zahvata na avionima trebalo obaviti prije hrvatskog donošenja odluke o izboru jednog od ponuđača borbenih aviona F-16.

Podsjetimo, Jutarnji list u nedjelju je objavio da je državni i vojni vrh najmanje “godinu dana bio upoznat sa stajalištima i uvjetima SAD-a o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16 Barak”.

“Još u siječnju 2018. američka strana je hrvatskom državnom vrhu uputila tzv. non-paper dokument u kojem je vrlo jasno naznačila koje sve prepreke stoje za kupnju izraelskih aviona. Informaciju da je hrvatska strana, odnosno Ured predsjednice, upoznata s problemima objavio je u petak Velimir Bujanec u svojoj emisiji ‘Bujica’. Američki dokument stigao je na Pantovčak u siječnju prošle godine, potvrdio je Jutarnjem listu izvor blizak predsjednici”, objavio je taj dnevnik u nedjelju.

Komentiraj