Objavljene snimke Matijanićevih poziva bolnici i Hitnoj: “Malo ste se pripali, dođite za pet dana”

Novinar portala Index Vladimir Matijanić preminuo je u petak u 51. godini života. Njegova životna partnerica i kolegica novinarka Andrea Topić u subotu je na Facebooku objavila kronologiju događaja uoči Matijanićeve smrti.

U međuvremenu, najavljeno je da će okolnosti oko smrti Matijanića i je li bilo propusta kod postupanja splitskih zdravstvenih službi utvrđivati zdravstvena inspekcija resornog ministarstva, unutarnji nadzor, pa i DORH.

Portal Index u nedjelju je objavio snimke poziva koje su Vladimir Matijanić i Andrea Topić u četvrtak i petak, 4. i 5. kolovoza, uputili bolnici i Hitnoj tražeći savjete, pomoć i hospitalizaciju.

Prvi poziv Matijanić je uputio 4. kolovoza u 23:12 sati i dobio je Centralu bolnice. Prvo su mu rekli da zove hitni prijem Zarazne, a oni su mu rekli da se javi dežurnom liječniku, doktoru Carevu.

Između ostalog, liječnik mu je rekao ‘da je miran jedno pet dana’. Novinar mu je još jednom rekao da ga muči kašalj i napad hroptanja, a liječnik mu je odgovorio da se ‘malo pripao’ jer nije mogao iskašljati nešto.

“Ali, zapravo, ja ne očekujem da će doći uopće do znakova bolesti, slabosti, imati išta drugo prvih četiri, pet dana, rekao je liječnik, a na Matijanićevo pitanje što poslije odgovorio mu je: “Poslije što bude. Nisam vidoviti Milan.”

Zvao je Matijanić i sljedeći dan u 8 sati ujutro, kada su mu rekli da za jake mišiće u bolovima i veliku malaksalost uzme jednu i pol tabletu Neofena. Oko četiri i pol sata kasnije Matijanić ponovno zove Hitnu infektologiju kazavši im da se osjeća nemoćno i da ga jako bole mišići. Rekao im je koje je tablete popio i da mu ne pomažu te da se ne može uopće kretati. Pitao ih je treba li biti hospitaliziran, a odgovorili su mu: “I što vi sada mene zovete?”

“Pa trebam li u bolnicu pobogu ili ne”, pitao je Matijanić ponovno, pa su mu rekli: “A slušajte, ovi… Vi odlučite, ja vas ne vidim, ja ne znam šta bi vam rekla.” Kad im je rekao da teško diše kad se kreće, pitali su ga zašto se kreće, na što je Matijanić kazao da ide do WC-a i kuhinje. “A ne morate otići do kužine, nego morate ležati u krevetu. Ha, za mokriti može vam neku posudu staviti i proliti”, rekli su mu, objavio je Index.

Komentiraj