Objavljena nova snimka Hrvata zarobljenog u Ukrajini: “Rekli su da kopamo rovove”. Prijeti mu smrtna kazna

Danas bi trebalo započeti suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini. Uhićen je početkom svibnja kod Mariupolja. Sudit će mu se pred sudom međunarodno nepriznate tvorevine Narodne Republike Donjeck, i to za sudjelovanje u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za što su predviđene kazne doživotnog zatvora te smrtna kazna.

Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Hrvata i još četvoricu stranih državaljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani. Trojici prijeti smrtna kazna.

Danas, na dan kad bi mu trebalo početi suđenje, objavljena je nova snimka u kojoj opisuje što se događalo.

“Dobio sam ponudu da mogu ostati u Ukrajini ako idem po ugovoru na vojni rok. Budući da strani službenici vojske dobivaju boravišnu dozvolu dok im traje ugovor, a nakon tri godine mogu dobiti i državljanstvo, ja sam se odlučio na ugovor. Bio sam par kilometara sjeverno od tvornice Iliča. Tamo smo imali kontrolni punkt. Odveli su nas na punkt i rekli da ćemo biti u drugoj liniji i da napravimo rovove. Iskopali smo rovove”, rekao je na snimci. Nije precizirano kada je snimka nastala.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je priopćilo da Hrvatska ‘odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima’. Dodali su da su Ministarstvo i nadležne službe u stalnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Hrvat.

Komentiraj