Objavljena nikad viđena snimka napada Trumpove rulje na Capitol: ‘Nemoj da itko sazna gdje si’

Odbor koji istražuje napad na Capitol objavio je nikad prije viđenu snimku tog 6. siječnja. Snimka prikazuje nove detalje kako su Kongresa pobjegli s Capitola i transformirali obližnju vojnu bazu u zapovjedni centar, gdje su mahnito koordinirali s potpredsjednikom Mikeom Penceom i Trumpovim kabinetom članova za gušenje pobune i završetak ovjere izbora 2020. godine. Odbor je objavio isječke, a CNN objavio dodatnih sat vremena snimke.

Na snimci je i Nancy Pelosi, demokratska predsjednica Zastupničkog doma, razgovarala je s Penceom o “rezervnom planu”, a dužnosnici su pokušali smisliti kako bi prevezli stotine zastupnika u vojnu bazu.

Proširena neobrađena snimka baca novo svjetlo na nedjelovanje tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa tijekom nereda. Zastupnici su tražili bilo kakvu pomoć koju su mogli dobiti – od Nacionalne garde, saveznih agencija i lokalnih policijskih odjela – kako bi zaustavili rulju koju je potaknuo Trump.

“Svi koji su bili uključeni aktivno su radili na zaustavljanju nasilja. Svi su radili ono što predsjednik Trump nije radio, što je jednostavno odbijao učiniti”, izjavio je zastupnik Jamie Raskin, demokrat iz Marylanda, na saslušanju.

U jednoj dramatičnoj sceni, tadašnji vođa manjine u Senatu Chuck Schumer vikao je na ministra vojske, Ryana McCarthyja, nakon što je čuo glasine da je Trump spriječio Nacionalnu gardu DC-a da pojuri na Kapitol.

“Volio bih znati dobar prokleti razlog zašto je to odbijeno”, rekao je Schumer. “Molim vas – cijeli je Kapitol podivljao. Postoji slika nekoga tko sjedi na stolici Senata. Svi smo evakuirani. Čuli su se pucnji. Trebamo punu komponentu Nacionalne garde, sada”, poručio je. McCarthy zatim uvjerava Schumera da nije bilo naredbe za odustajanje od Nacionalne garde.

U drugoj šokantnoj sceni Schumer i Nancy Pelosi u žestokom telefonskom razgovoru napadaju vršitelja dužnosti državnog odvjetnika Jeffreyja Rosena. Schumer je rekao Rosenu da bi federalne vlasti trebale “izvoditi uhićenja, počevši od sada”, ali Rosen je ponudio samo suzdržan, neobavezan odgovor. “Hm, moram to prepustiti policiji”, odgovorio je

‘Nemoj da itko sazna gdje si’

Većina neobrađenih snimaka prikazuje kretanje Pelosi 6. siječnja. Prikazan je i telefonski razgovor između Pencea i Pelosi. Pelosi pita Pencea o njegovoj dobrobiti i njegovoj fizičkoj sigurnosti, prije rasprave o mogućnosti nastavka zajedničke sjednice Kongresa u Fort McNairu, kako bi zastupnici mogli dovršiti ceremonijalni proces finalizacije Bidenove pobjede.

“Mi smo u Fort McNairu, koji ima prostorije za sastajanje Zastupničkog doma i Senata, kao rezervni plan … ako se nešto dogodi što bi to opravdalo”, kaže Pelosi. “Radije bismo otišli na Capitol i to tamo učinili, ali ne čini se da je sigurno.”

Pelosi je dodala da joj je rečeno da će biti potrebni “dani” da se Kapitol osigura, pa stoga “logistički žele dovesti sve članove ovdje, Zastupnički dom i Senat”. Ali to se nije ostvarilo: zastupnici i osoblje Kongresa ostali su unutar Capitola tijekom cijele opsade, a mnogi su se zabarikadirali u svojim uredima.

“Brinem se što si u toj prostoriji Capitola”, kaže Pelosi Penceu, koji je bio skriven na doku za utovar ispod Capitola sa svojim tjelohraniteljima. “Nemoj da itko zna gdje si!”, rekla mu je.

Isječci pokazuju kako Pelosi razgovara s tadašnjim guvernerom Virginije Ralphom Northamom, demokratom, o slanju trupa, jer bi mogao izravno aktivirati Nacionalnu gardu Virginije bez uplitanja predsjednika.

“Halo, guverneru, ovdje Nancy (…) Razbijaju prozore, kažu da je netko pogođen hicem, ovo je upravo strašno, a događa se na poticaj predsjednika SAD-a”, rekla je.

 

‘Budite ondje, budite divlji’ – poručio je Trump, i rulja je krenula. Uništavali su sve pred sobom, živote je izgubilo petero ljudi

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]