Slavko Midzor/PIXSELL

Objavljena knjiga priča M. Međimorca “Diplomatske i druge priče”

Knjigu pripovijetki hrvatskoga književnika i diplomata Miroslava Međimorca “Diplomatske i druge priče” objavili su u sunakladništvu zagrebački izdavači naklada Đuretić i Studio moderna”.

Knjiga pripovjedaka “Diplomatske i druge priče” (274 str.) podijeljena je u tri pripovjedačke cjeline – diplomatske priče, priče iz autobusa i ostale priče. U ciklusu Diplomatskih priča Međimorec tematizira nastanak, ustroj i rad Ministarstva vanjskih poslova novostvorene hrvatske države, Republike Hrvatske,  početkom 90-tih godina prošloga stoljeća.

Ciklus “Priča iz autobusa” vremenski i tematski je pomaknut u razdoblje nakon 2000. godine, a gradski javni prijevoz funkcionira kao kazališna pozornica na kojoj nastupaju različiti likovi iz hrvatskoga društva kao predstavnici karakterističnih društvenih skupina.

U “Ostalim pričama” sastavljenim od sedam pripovjedaka Miroslav Međimorec, bez obzira na vremensko razdoblje, bavi se ključnim temama vezanim uz hrvatski društveni i politički život.

Kazališni redatelj Miroslav Međimorec rođen je 1942. u Zagrebu. Diplomirao je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te kazališnu režiju na Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost. Završio je poslijediplomski studij u Royal Shakespeare company London/Stratford on Avon, a doktorirao je iz područja teatrologije i dramaturgije. Bio je hrvatski branitelj i visoki časnik HV-a te pomoćnik ministra vanjskih poslova. Napisao je romane “Piše Sunja Vukovaru”, “Frankfurtska veza”, “Presvijetli i rabin”, “Lovac na generala” , “Kostino pismo” te knjigu drama “Tužni hrvatski san”.

Komentiraj