Mohammad D., 27-godišnji Sirijac koji se u ponedjeljak raznio u njemačkom gradu Ansbachu, dan ranije snimio je video u kojem iskazuje vjernost vođi Islamske države, objavile su vlasti u Bavariji. U videu je Nijemcima zaprijetio da će izvesti ‘osvetnički napad’.

Islamska država kazala je kako stoji iza napada, te poručila kako je Sirijac bio vojnik IS-a. U napadu je ozlijeđeno 15 osoba, od čega su četiri u teško stanju. 27-godišnjak je aktivirao bombu koja se nalazila u ruksaku. Bomba je bila ‘pojačana’ metalnim krhotinama, a raznio se u blizini glazbenog festivala u gradiću kod Nürnberga.

napadac
FOTO: TWITTER

Bombašu je odbijen zahtjev za azilom u Njemačkoj, te je trebao biti deportiran u Bugarsku. Dobio je psihijatrijsku pomoć i već je dva puta pokušao izvršiti samoubojstvo. Federalni tužitelj identificirao je napadača kao Mohammada D.. Na jednom od njegovih mobitela pronađena je i snimka na kojoj maskirani muškarac izražava vjernost Abu Bakr al-Baghdadiju, vođi Islamske države.

Vlasti istražuju mogućnost da je više ljudi sudjelovalo u ovom napadu. Muškarac na videu najavio je osvetu Nijemcima ‘jer stoje na putu Islama’. U kući Mohammada D. pronađeno je nekoliko mobitela i SIM kartica, kao i nekoliko laptopa. Također, policija je pronašla i materijal za proizvodnju bombe.

Komentiraj