Svijet
Decoration icon

Rusija

Objavljena animirana simulacija incidenta nad Crnim morem, stižu reakcije

Autor:

epa10522667 (FILE) - Two Russian SU-27 aircraft perform during the International Maritime Defence Show (IMDS) in St. Petersburg, Russia, 07 July 2013 (reissued 14 March 2023). The United States European Command (EUCOM) said in a statement that two Russian Su-27 aircraft 'conducted an unsafe and unprofessional intercept' with a US unmanned MQ-9 aircraft that was operating within international airspace over the Black Sea on 14 March 2023. The incident occurred at about 7:03 AM (CET) when one of the Russian aircraft struck the propeller of the MQ-9 causing US forces to bring the unmanned aircraft down in international waters, the statement added.  EPA/ANATOLY MALTSEV *** Local Caption *** 50908986

EPA/ANATOLY MALTSEV

Ruski borbeni zrakoplov zahvatio je propeler američkog drona, zbog čega se srušio u Crno more. Incident će vjerojatno povećati napetosti između Rusije i Zapada jer je to prvi izravni susret dviju strana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Američka vojska priopćila je da su dva ruska zrakoplova Su-27 isprva presrela dron iznad međunarodnog zračnog prostora, izlivši gorivo na zrakoplov. Dodali su da su potom koristili nesigurne manevre kako bi letjeli ispred drona sljedećih 30 do 40 minuta – prije nego što se jedan od njih sudario s dronom.

Tajnik Pentagona Pat Ryder rekao je da je dron vjerojatno oštećen i da su ga operateri bili prisiljeni srušiti jer ga nisu mogli kontrolirati. Rusija je zanijekala da je njezin zrakoplov došao u kontakt s dronom za koji su rekli da se srušio zbog “oštrog manevriranja”.

Objavljena animirana simulacija

Američka televizija CBS objavila je animiranu simulaciju incidenta nad Crnim morem. Simulacija prikazuje kako ruski borbeni avion prolazi ispod američkog vojnog drona i pritom ispušta gorivo.

Američki dužnosnici tvrde da je ruski pilot htio uletjeti ispred drona kako bi dron upao u ‘oblak’ goriva, ali je prerano krenuo s podizanjem nosa svog aviona te je slučajno ‘zakačio’ propeler drona, zbog čega američki operatori drona nisu imali izbora nego ga pustiti da se sruši u Crno more.

Reakcije Washingtona i Moskve

Moskva je rekla da na incident gleda kao na provokaciju, iako je njezin veleposlanik u SAD-u rekao da Rusija ne želi nikakav sukob s Amerikom. Veleposlanik Anatolij Antonov u utorak je izjavio da je imao ‘konstruktivan razgovor’ s pomoćnicom državnog tajnika za Europu Karen Donfried.

Rekao je da se američki zrakoplov ‘namjerno i provokativno‘ kretao prema ruskom teritoriju s isključenim transponderima. “Neprihvatljiva aktivnost američke vojske u neposrednoj blizini naših granica je razlog za zabrinutost. Oni prikupljaju obavještajne podatke koje kijevski režim kasnije koristi za napad na naše oružane snage i teritorij”, rekao je Antonov.

Tajnik Pentagona Pat Ryder opisao je postupke ruskih pilota kao ‘nesigurne’ i ‘neprofesionalne’. “Mislim da djela govore sama za sebe”, rekao je. Upitan je li dron letio u blizini Ukrajine, dodao je da je “bio prilično udaljen od bilo kojeg teritorija u Ukrajini”.

Britanija poziva Rusiju da ‘poštuje’ međunarodni zračni prostor

Nakon izvješća da je Rusija uzrokovala pad američke bespilotne letjelice u Crno more, britanski ministar obrane pozvao je Moskvu da poštuje međunarodni zračni prostor.

“Ovdje je ključno da sve strane poštuju međunarodni zračni prostor i mi pozivamo Ruse da to učine”, rekao je Ben Wallace i dodao: “Amerikanci su rekli da misle da je to neprofesionalno.”

Australski ministar obrane: ‘Rusija ne igra po pravilima’

Ministar obrane Australije Richard Marles komentirao je incident s američkim dronom i ruskim vojnim avionom nad Crnim morem. “Mislim da se radi o još jednom primjeru koji pokazuje da Rusija ne igra po pravilima. Mislim da je to bitno kad se gleda cijeli konflikt u Ukrajini”, rekao je Marles.

“Rusija mora štošta objasniti kad govorimo o načinu na koji su postupili u vezi tog drona”, dodao je.

Koji su zrakoplovi bili uključeni?

Američki MQ-9 Reaper je daljinski upravljana bespilotna letjelica koja se koristi za nadzor i izviđanje, kao i za napade. Njegova posada sastoji se od pilota, operatera senzora i koordinatora zemaljske obavještajne službe.

Moguće je da je opremljen projektilima, ali američko europsko zapovjedništvo je reklo da je dron koji se srušio u Crno more bio obavještajni zrakoplov.

Ruski lovac Su-27 izum je iz sovjetske ere, izvorno izgrađen 1982. godine kako bi se suprotstavio moćnoj američkoj zrakoplovnoj tehnologiji. Naoružan je topom od 30 mm i sposoban je ispaliti niz projektila, raketa i bombi. Verzijama Su-27 navodno su letjele obje zaraćene strane u Ukrajini.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.