Pixabay

Rovinj Photodays, jedan od najvećih festivala fotografije u ovom dijelu Europe, održat će 4. i 5. svibnja u Rovinju, gdje će se uz niz izložbi, radionica, prezentacija, pregleda portfolija te susreta fotografa i ljubitelja fotografije, predstaviti ovogodišnji finalisti.

Središnji događaj festivala je putujuća izložba radova dvadesetero finalista, među kojima ih je ove godine šest iz Hrvatske, četiri iz Slovenije (četiri), po tri iz Srbije i Makedonije te po jedan autor iz BiH, Grčke, Italije, Njemačke i Slovačke.
Njihovi su radovi  izabrani između više od 12 tisuća prijavljenih iz 46 zemalja, a raspoređeni su u sedam natjecateljskih kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept.
Žiriranje se odvijalo u dva kruga, prvo su nacionalni selektori i savjetodavni odbor festivala preuzeli sve radove i suzili izbor glavnoj selektorici Gabrielli Uhl, koja je potom odabrala tri finalista u svakoj kategoriji.
Nakon drugog kruga žiriranja, ona će odabrati pobjednika Festivala – dobitnika Grand Prixa, koji će time zasebno osvojiti i samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2019. s pripadajućom pratećom publikacijom.
Finalisti su Kiril Shtrkov, Zenir Šuko i Ivan Buvinić (arhitektura), Nik Erik Neubauer s dva rada i Denis Butorac u kategoriji mode,  Zuzana Pustaiova, Filip Ilievski i Paulo Dukić (portret), Sonja Žugić, Nina Knežević i Brigita Ercegović (pejzaž), Tea Štokavac, Sonja Stavrova i Andrea Stanišić (akt/tijelo), Nanna Heitmann, Zvonimir Tanocki i Igor Čoko (dokumentarna fotografija) te Guram Chachanidze, Tilyen Mucik i Martino Lombezzi (umjetnički koncept).
Uz središnju i niz popratnih izložbi
U okviru festivala otvara se niz izložbi među kojima i “Post Factum” prošlogodišnjeg dobitnika Rovinj Photodays Grand Prix nagrade Domagoja Burilovića. Naslov se odnosi na njegovu seriju fotografija o jednom proživljenom životu koji je do tog rada bio i zaboravljen.
Kroz emocionalne, djelomično intimne, crno-bijele zapise izložba “Krkavče Istria.Terra” Branka Lenarta govori o povijesti istarskog sela Krkavče i njegovih stanovnika koje je autor snimao više od 35 godina. Uz izložbu je objavljena i knjiga sa 103 crno-bijelih i 12 fotografija u boji.
“Fotografkinje izvan domovine” predstavljaju fotografska i video djela autorica koje iz različitih razloga ne žive u svojoj domovini te, svaka na svoj način, interpretiraju svoju novu okolinu. To su Anna Sircova (Latvija, Danska), Teza Soe (Mijanmar, Engleska), Judy Jheung (Hong Kong, Kanada), Nino Bektashashvili (Gruzija, Slovenija) i Yuliya Molina (Ukrajina, Hrvatska).
“Autorice na ovoj izložbi, kako bismo najneposrednije shvatili vezu između njihovih životnih priča i autorskih odaziva na situacije u novim okolinama u kojima se nalaze, govore same o sebi i o svojim djelima”, najavljeno je s festivala. “Kroz objektive odabranih autorica vidimo različitosti, ali i sličnosti u zapažanjima, u odnosu i u interpretaciji novih okolina. Svaka od njih stranu okolinu vidi, doživljava i interpretira na svoj način, različitim izraznim oblicima i tehnikama”, dodaje se.
Europski parlament, u suradnji s Magnum Photos, predstavlja novi dokumentarni projekt koji profilira četiri aktivista za ljudska prava – izložbu “Borci za naše slobode”. To su Jérôme Sessini, koji je posvetio svoj rad pokrivanju društvenih pitanja, poput ukrajinskog građanskog rata, izbjegličke krize i gospodarske i društvene situacije u suvremenoj Francuskoj, samouka fotografkinja Newsha Tavakolian koja redovito radi s velikim međunarodnim časopisima u Iranu i inozemstvu, albanski fotograf Enri Canaj većinom pokriva temu izbjegličke krize u Europi i belgijska autorica Bieke Depoorter, prepoznata po dugoročnim projektima u Rusiji, Egiptu i SAD-u, u sklopu kojih je dokumentirala intimnost onih koji su joj htjeli otvoriti vrata.
Putujuća izložba na otvorenom “Kao nekad“ iz ciklusa “Prijatelji mora” će na 60 velikih formata predstaviti crno-bijele fotografije nastale na hrvatskom Jadranu posljednjih godina. Izložba na otvorenom će devetu godinu zaredom obilaziti trgove i rive hrvatskoga Jadrana, u ovoj godini 12 hrvatskih destinacija, od Rovinja i Pule do Splita i Malinske, a očekuje se da će je vidjeti više od milijun ljudi. Posebnost izloženih vizuala je što su autori koristili estetiku zlatnog doba fine art fotografije u nastojanju da nas uz ritam mirnog i pitomog okruženja vrate u emotivni balans, ističe se.
Održat će se i izložba “Na terenu”, koja će na površinama formata 3×2 metra prikazati motive po izboru medijskog partnera festivala, Novog lista i njenih fotoreportera.
“Rovinj Photodays” je cjelogodišnji projekt koji se održava od 2008. godine u organizaciji udruge Livingstone i Astorie d.o.o.

Komentiraj