Psihološki krimić, ljubavna priča, roman o glazbenicima u doba kineske kulturne revolucije, satira o post-rasističkoj Americi te najnoviji roman Nobelovca J.M. Coetzeea, južnoafričkoga pisca koji je dvaput osvojio ovu nagradu, neke su od knjiga koje su se našle u ovogodišnjem širem izboru za Nagradu Man Booker.

Na širem popisu za nagradu ukupno je trinaest romana od kojih su šest napisale žene. Petero autora su Amerikanci, šestero Britanci, jedan Kanađanin i jedan Južnoafrikanac, objavljeno je na internetskim stranicama Man Bookera.

Po mišljenju predsjednice žirija Amande Foreman godina je bila jako uzbudljiva. “Raspon knjiga je širok, a kvaliteta iznimno visoka. Svaki roman izazvao je intenzivne razgovore, a ponekad i burnu raspravu, prkoseći našim očekivanjima o tome što je roman i što roman može biti”, rekla je Foreman.

“Od povijesnoga do suvremenoga, od satiričnog do polemičkog, romane na ovom popisu napisali su i ugledni pisci i još neafirmirani autori. No svi su oni svježi, energični i važni”, dodala je.

Sedamdesetšestogodišnji Coetzee, koji je Man Bookera dobio 1983. za “Život i doba Michaela K” i 1999. za “Sramotu”, u ovogodišnji širi izbor ušao je s romanom “Schooldays of Jesus” koji će biti objavljen tek u rujnu, što znači da su ga, osim članova Man Bookerova žirija, pročitali malobrojni, prenosi The Guardian.

Zna se jedino da je riječ o nastavku njegova romana iz 2013. “The Childhood of Jesus”. Foreman smatra da je riječ je o knjizi “o kojoj će raspravljati mnogi i razglabati o tome što ona znači, a izazivanje rasprava jedna je od najdivnijih stvari koje se mogu postići knjigom”.

Osim Coetzeea, s ovogodišnjeg popisa samo je Deborah Levy dosad bila u užem izboru za ovu nagradu, 2012. s romanom “Swimming Home”, koji na kraju nije ni objavljen jer su ga izdavači smatrali “previše literarnim” za tržište, navodi Guardian.

Ove je godine u širi izbor ušla s romanom “Hot Milk” koji je objavljen i koji je naišao na dobar prijem kritike. Erica Wagner iz Observera nazvala ga je “snažnim romanom o unutarnjem životu” koji čitatelja “peče još dugo nakon čitanja”.

U širi izbor ušla je i knjiga Graemea Macraea Burneta “His Bloody Project”, triler objavljen prošle godine koji je kritika opisala kao “pravu zbirku trikova… doista lucidan i zbunjujući triler” i za koji sam autor kaže da je više “roman o zločinu” nego klasičan krimić.

No, nije riječ o običnom krimiću, smatra Foreman. “Čvrsto vjerujemo u knjige koje nadrastaju svoje žanrove, što je doista slučaj s romanom ‘His Bloody Project’, a to donosi osvježenje u književnost pa smo jako uzbuđeni što se ova knjiga našla na popisu”, istaknula je Foreman.

Škotska književnica A.L. Kennedy bila je članica Man Bookerova žirija 1996. i još nikad nije dospjela u širi izbor za tu nagradu, što joj je ove godine uspjelo s osmim romanom “Serious Sweet”, ljubavnom pričom koja se odvija u Londonu u rasponu od 24 sata.

Pisac iz Kalifornije Paul Beatty u širi izbor uvršten je zahvaljujući romanu “The Sellout”, opisanom kao “galvanizirajuća satira post-rasističke Amerike”.

Četiri knjige koje će se natjecati za Man Bookera debitatnski su romani: “Hystopia” Davida Meansa, “The Many” Wyla Menmuira, “Eileen” Ottesse Moshfegh i “Work Like Any Other” Virginije Reeves.

David Means, hvaljeni pisac kratkih priča, u prvijencu “Hystopia” poigrava se s idejom kako bi izgledala povijest da John Kennedy nije ubijen, da se vijetnamski rat odužio i da su izbrisane sve traume vojnika koji se iz njega vraćaju.

Menmuirov roman govori o čovjeku koji se useljava u napuštenu kuću u ribarskom mjestu, a što duže u njoj ostaje, to mu život postaje sve neugodniji i čudniji.

“Eileen” Otesse Moshfegh roman je smješten u šezdesete i govori o nesretnoj mladoj ženi i oštroj zimi u Massachusettsu, a neke je kritičare podsjetio na “Stakleno zvono” Sylvije Plath.

Reevsov “Work Like Any Other” priziva dvadesete godine prošloga stoljeća u ruralnoj sredini Alabame i govori o električaru koji završi u zatvoru pod optužbom da je skrivio smrt mladića.

David Szalay nominiran je za roman “All That Man Is”, hvaljen kao “kaleidoskopski portret muškarca”, Ian McGuire za “North Water”, roman smješten u pedesete godine 19. stoljeća i posljednje dane kitolova u Hullu, Madeleine Thien za roman “Do Not Say We Have Nothing” koji pripovijeda o glazbenicima u vrijeme kineske kulturne revolucije, a Elizabeth Strout za roman “My Name is Lucy Barton”.

Peteročlani žiri, u kojemu su uz Foreman i Jon Day, Abdulrazak Gurnah, David Harsent te Olivia Williams, ocijenit će svih trinaest knjiga odabranih knjiga i objaviti uži izbor 13. rujna.

Dobitnik nagrade, koja mu donosi 50 tisuća funti, bit će proglašen na svečanosti 25. listopada.

Nagrada Man Booker dodjeljuje se od 1969. i smatra se jednom od najznačajnijih koje se dodjeljuju za roman napisan na engleskom jeziku. Među dosadašnjim pobjednicima su Iris Murdoch, Salman Rushdie, Ian McEwan, Margaret Attwood, Alan Hollinghurst, Hilary Mantel i Julian Barnes.

Od 2005. dodjeljuje se i nagrada Man Booker International za koju konkuriraju pisci iz cijeloga svijeta za djelo objavljeno u engleskom prijevodu.

Komentiraj