Objavljen program tradicionalne godišnje proslave MSU-a

foto HINA / Tomislav PAVLEK / mm

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u prosincu tradicionalno obilježava godišnjicu preseljenja s Gornjeg grada u Novi Zagreb darom za svoje posjetitelje – cjelodnevnim besplatnim programom za sve generacije.

Svoj osmi rođendan u novom prostoru ove će godine proslaviti u subotu, 2. prosinca, s nizom programa u kojemu dominiraju oni posvećeni stotoj obljetnici rođenja Vjenceslava Richtera.

U znak sjećanja na arhitekta i umjetnika koji je obilježio hrvatsku scenu druge polovice 20. stoljeća, MSU cijelu godinu organizira različite aktivnosti vezane uz njegov rad i utjecaje, dok mu je na  “MSU dan na dar” posvećeno čak sedam od 16 besplatnih programa.

Među njima su stručna vodstva po Richterovoj retrospektivi “Buntovnik s vizijom” koja na dva kata Muzeja predstavlja njegov impresivan opus s više od 200 radova, maketa, nacrta skulptura, crteža, grafika i slika.

Tu su i maketa slavnog Richterovog paviljona za Svjetsku izložbu u Bruxellesu 1958., koja je jedno od najznačajnijih ostvarenja u povijesti moderne hrvatske arhitekture te, prvi put u Hrvatskoj, njegova antigravitacijska skulptura “Nada”, kompleksna konstrukcija visoka 439 centimetara kao simbol pobjede nad težinom.

Bit će to i prigoda za predstavljanje knjige “Buntovnik s vizijom”, dvojezičnog kataloga izložbe na 440 stranica, s petnaest analitičkih tekstova teoretičara arhitekture, povjesničara umjetnosti i konzervatora-restauratora koji su rezultat višegodišnjih istraživanja Richterova stvaralaštva, a predstavit će se i suveniri nastali uz izložbu.

Richterovo stvaralaštvo slavi se i u stripu – predstavit će se “Richterova igra” Dunje Janković, strip oblikovan u duhu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća koji donosi vizualne i tekstualne interpretacije izdvojenih radova iz njegova opusa. U okviru promocije, a u suradnji s udrugom Kulturtreger/književnim klubom Booksa, organizirat će se i tribina o stripu.

U Prostoru za povremene izložbe održat će se kreativna radionica za djecu “Spirale u prirodi”, na kojoj će mali polaznici naučiti koristiti Fibonaccijeve brojeve kako bi napravili zanimljive apstraktne slike koje evociraju neka od slavnih djela Vjenceslava Richtera.

Objavit će se i pobjednik kreativnog natječaja “Richter na platnu” za najbolji modni dizajn nadahnut njegovim stvaralaštvom, koji je još otvoren do 28. studenog.

Izložbe Toše Dabca i makedonskog umjetničkog dvojca

Uz veliku retrospektivu, posjetitelji će uobičajeno moći razgledati stalni postav Muzeja, ali i središnju izložbu ovogodišnjih Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac – “Tošo Dabac unutar okvira: Fotografije baštine”, koja prikazuje fotografije povijesnog i kulturnog naslijeđa, kao i modernističke arhitekture od sredine četrdesetih do kraja šezdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Tu je i nedavno otvorena izložba u Zbirkama u pokretu dvoje međunarodno afirmiranih makedonskih umjetnika Yane Čalovskog i Hristine Ivanoske “Dijalog (Oblik odgovora)” s izborom iz njihove recentne produkcije.

Njihovi se radovi temelje na umjetničkim istraživanjima povijesnog konteksta i recentnih društvenih pitanja, a dijalog s muzejskim postavom razvija se kao fragmentarna ‘retrospektiva’ koja pokušava uspostaviti neke nove, nevidljive veze.

MSU galerija će ugostiti plesnu improvizaciju “Veze” Performing arts programa, koja će kroz solo, duet, kvartet i kvintet forme povezati dvije i više stvarnih i zamišljenih točki unutar i na površini vlastitog tijela, tijela drugog izvođača kao i točke u prostoru.

Izvođači su Vera Mitrović Vrbanac, Sellena Beram, Mia Kevo, Irena Đurkesić, Darja Mrđen, Michal Gostynski, Sandra Dunaj, Lidija Šola, Ivana Peđo, a mentor Žak Valenta, plesač, performer, koreograf i kazališni pedagog.

Najavljeno je i predstavljanje knjige Borisa Greinera “Ivan Kožarić: Unutarnje oči”, koja izvan strogo povijesno-umjetničkih interpretacija predstavlja tu Kožarićevu važnu skulpturu.

Knjigu će u na prvom katu Zbirki u pokretu, u dijelu u kojem se nalazi Kožarićeva skulptura “Unutarnje oči”, predstaviti Marko Golub, nezavisni likovni kritičar.

Zanimljiv je i program “Avantura u muzeju” koji će omogućiti posjetiteljima novo “gledanje i čitanje” umjetničkih djela u stalnom postavu Muzeja – tijekom dva sata spojit će jedinstveno iskustvo susreta s nekima od najboljih djela i autora hrvatskog moderniteta s njihovom vlastitom likovnom interpretacijom.

U prvom i teorijskom dijelu susreta, kroz stručno vodstvo, sudionici će se bolje upoznati s radovima na izložbi “Sfinga velegrada”, vrhunska djela modernizma u zbirkama MSU-a, a potom će na radionici dobiti priliku crtati ili slikati radove o kojim su prethodno naučili.

“Svrha projekta Avantura u muzeju približavanje je umjetnosti i kulture mladima. Potiče ih da nakon susreta uživo s originalnim umjetničkim djelima i sami izrade te prezentiraju vlastiti rad, što bitno utječe na razvoj kreativnosti, a kod učenika na bolje razumijevanje nastavnog gradiva”, ističe se.

Film o neobičnom i nagrađivanom Muzeju nevinosti

U Dvorani Gorgona će se prikazati i film “Muzej nevinosti” Granta Geea, dirljiva i neobična priča o tome zašto je izmišljeni muzej u kojem se nalaze stvarni predmeti, smješten u jednom istanbulskom kvartu između jeftinih dućana proglašen europskim muzejem godine.

Riječ je o esejističkom djelu turskog nobelovca Orhana Pamuka, utemeljenom na njegovom istoimenom romanu o čovjeku koji opsesivno skuplja svaki predmet koji dodirne žena u koju je zaljubljen i posvećuje joj Muzej nevinosti.

Pamuk je objavio roman 2008., a muzej je otvoren 2012. godine, no Pamuk tvrdi da “muzej nije ilustracija romana, a roman nije objašnjenje muzeja, ali su blisko povezani”. Uglavnom je sam prikupljao predmete iz svakodnevnog života u Istanbulu sedamdesetih i osamdesetih, koje izlaže u 23 vitrine muzeja koliko je i poglavlja romana.

Predvorje Muzeja ugostit će akciju “Oni koji sjede s Vukom”,  zamišljenu kao pokretna instalacija u nastanku koja tematizira impulzivnost i strpljenje, te putem procesne drame i pričanja bajki ulazi u interakciju s različitim uzrastima i socijalno osjetljivim skupinama.

U tridesetominutnoj akciji pokrenutoj u kreativnoj radionici Malog doma – Zagreb, sudjelovat će polaznici radionica Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba, a Muzej poziva i sve oni koji svojim sudjelovanjem žele na prigodan način obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

U MSU će se moći i kupiti slikovnice nastale u sklopu humanitarnog projekta za pomoć djeci pacijentima, slabijeg imovinskog stanja i bez odgovarajuće roditeljske skrbi “Zmaj Anđelko”.

Poslijepodnevni sati rođendanskog slavlja rezervirani su za koncert zbora Zagrebački anđeli u Dvorani Gorgona, u okviru kojega će djeca od 4 do 14 godina, izvoditi poznate i tradicionalne hrvatske dječje pjesme.

Na južnom platou ispred Muzeja nastupat će DJ ++ Doubleplusgood, a iz MSU-a najavljuju i “slatka rođendanska iznenađenja”.

Komentiraj