Objavljen natječaj za stipendije Grada Zagreba. Prijave se podnose samo preko aplikacije

Autor:

26.09.2023., Zagreb Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic i zamjenici gradonacelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet odrzalii redovnu konferenciju za medije. Nakon cega su obisli izlagace uoci otvorenja sajmova Ambienta, ArhiBau.hr, Hotel&Gastroteh, Zagreb Design Week i Art Zagreb.

  Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Prijave za stipendije Grada Zagreba prvi put se zaprimaju isključivo u elektroničkom obliku putem aplikacije e-Stipendije. Natječaj je danas objavljen za učenike, 2. listopada bit će objavljen za studente prve godine a krajem listopada za studente ostalih godina, ističu u Gradu.

U Gradu Zagrebu ističu kako nastavljaju s digitalizacijom gradske uprave i poslovnih procesa u cilju poboljšanja kvalitete usluga kao i dostupnosti prava za građane uz što manje utrošenog vremena.

Radi se o pet stipendija: za učenike i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, za učenike i studente na temelju socioekonomskog statusa, za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine, za učenike i studente s invaliditetom i za učenike i studente za izvrsnost.

Time očekuju da će se kandidatima olakšati prijava, a i prijave će se brže obraditi pa će se i stipendije dodijeliti ranije nego prijašnjih godina, rekao je Hini pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Dražen Lučanin.

Elektroničkom prijavom podnositelju će biti omogućena elektronička ispuna zahtjeva te dostava potrebne dokumentacije bez potrebe dolaska fizički u pisarnice Grada ili slanja dokumentacije poštom.

To će olakšati dostupnost i ubrzati proces prijava, ali i povećati transparentnost ulaganja javnih sredstava, osigurati bolju učinkovitost rada te smanjiti troškove i potrebno vrijeme za obradu prijava.

Projekt digitalizacije u tri faze

Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom s Vijećem romske nacionalne manjine i s udrugama osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju već radi ciljano informiranje kako bi se svi bolje snašli u novom sustavu.

Projekt digitalizacije razvija se u tri faze. Već u ovoj prvoj, kandidatima je omogućena prijava u digitalnoj formi, dok će u trećoj fazi sustav biti povezan sa svim integracijskim vanjskim sustavima koji će dohvaćati sve potrebne podatke za obradu i odobravanje prijava.

Planirani završetak razvoja procesa očekuje se u 2024. kada će se u potpunosti automatizirati proces prijava i obrade zahtjeva.

Pročelnik Lučanin kaže kako su do sada kandidati morali printati puno dokumenata i dostavljati ih osobno ili poštom, pa bi onda to gradski službenici i službenice skenirali i obrađivali. Taj proces trajao je mjesecima.

Brže do stipendija

Sada će sve prijave ići online, što će, ističe Lučanin, olakšati posao službenicima te znatno ubrzati proces obrade i dodjele stipendija. Također će prijave učiniti dostupnijima i ohrabriti više kandidata da se prijave za stipendiranje.

Objasnio je kako online formular kroz nekoliko koraka vodi prijavitelja.

Puno toga se sada povlači automatski što znači da više nije potrebno ručno popunjavati svako polje.

Također, polja se dinamički prilagođavaju, znači kako osoba popunjava formular tako se pitanja prilagođavaju točno toj kategoriji stipendije i osobi.

Ako netko primijeti da mu neki dokument nedostaje, moguće je prijavu pauzirati te se ponovno vratiti i doraditi je.

“U budućnosti ćemo dodavati još više integracija, tako da planiramo da sustav bude što je moguće jednostavniji tako da ne pitamo građane za neke podatke koje već negdje u javnoj upravi imamo pohranjene”, poručio je pročelnik Lučanin.

U Gradskoj upravi podsjećaju kako su u prvoj godini svog mandata 2020./2021. povećali broj stipendija za 30 posto, a u drugoj godini za 46 posto.

Mjesečna stipendija iznosi 360 eura neto za učenike te 500 eura neto za studente.

Za svih pet stipendija te za dva nova pilot projekta – potpore obrazovanju doktorandima te učenicima srednjih škola i studentima pod međunarodnom i privremenom zaštitom, u proračunu Grada Zagreba za 2023. osigurano je ukupno 5.8 milijuna eura. Od toga na ta dva pilot projekta otpada 230.000 eura.

Umjesto prireza Zagreb planira veći porez na kapital i imovinu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.