Objavljen je poziv za podnošenje prijava za nagradu „Europski građanin za 2020.”

Europski parlament poziva europske građane, skupine građana, udruge i organizacije da se prijave ili pak nominiraju nekoga drugog za nagradu „Europski građanin za 2020.” za iznimne projekte koje su proveli. Prijaviti se mogu nacionalni, prekogranični i paneuropski projekti i inicijative koji promiču bolje uzajamno razumijevanje građana i njihovu užu suradnju, kao i vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima: dostojanstvo, jednakost, solidarnost, pravda, građanska prava i slobode. Prethodni nagrađeni projekti bavili su se i socijalnom skrbi i integracijom, obrazovanjem, međukulturnim dijalogom, umjetnošću i kulturom, zaštitom okoliša i povijesnim pamćenjem.

Rok za podnošenje prijave ili nominaciju je 20. travnja 2020. u 23:59,  po briselskom vremenu. Dobitnici će biti proglašeni u srpnju 2020. i pozvani u Europski parlament na svečanu dodjelu nagrada u studenome.

Nagrade “Europski građanin” Europski parlament dodjeljuje od 2008. godine. Nagrada se u Hrvatskoj kao državi članici Europske unije dodjeljuje od 2014. godine, a dobitnici prethodnih godina bili su Martina Čuljak s projektom HelpBalkans, Hrvatska gorska služba spašavanja, humanitarna udruga fra Mladen Hrkać koja pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje, udruga Transplant koja promiče darivanja i presađivanja organa i isusovac Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi.

Prijavite se ili nominirajte ovdje: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EuropeanCitizensPrize

Pravila nagradnog natječaja „Europski građanin”: https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/prizes/en-citizens-prize-rules.pdf

 Internetska stranica nagrade „Europski građanin”:  https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/en/be-heard/prizes

Kontakt adresa za više informacija:[email protected]

Komentiraj