Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture, koji će se pod nazivom “Freespace” održati od 26. svibnja do 25. studenog.

Umjetničke ravnateljice Bijenala, Yvonne Farrell i Schelly McNamara, obrazložile su kako će se novo izdanje smotre fokusirati na osjećaj humanog u radu arhitekata, te kvalitetu samog prostora obogaćenog ‘besplatnim darovima’ prirodnih resursa, poput svjetlosti sunca i mjeseca, zraka, gravitacije i materijala.

“Freespace slavi kapacitet arhitekture da pronađe dodatnu i neočekivanu velikodušnost u svakom projektu – čak i unutar većine privatnih, obrambenih, ekskluzivnih ili komercijalno ograničenih uvjeta”, najavile su.

Po njihovim riječima, tom se temom potiče novo gledanje na svijet i rješenja u kojima arhitektura osigurava dobrobit i dostojanstvo svakog građanina.

“Izložba poziva na emocionalno i intelektualno angažiranje mnogih koji dolaze na Bijenale kako bi bolje razumjeli arhitekturu, potaknuli raspravu o temeljnim arhitektonskim vrijednostima i proslavili dokazani i trajni doprinos arhitekture čovječanstvu”, ističu.

Pozvale su sudionike izložbe i predstavnike nacionalnih paviljona da dovedu u Veneciju svoj ‘freespace’, tako da mogu zajedno otkriti raznolikost, specifičnost i kontinuitet arhitekture na temelju ljudi, mjesta, vremena, povijesti i pokažu značaj kulture i važnosti arhitekture.

Venecijanski bijenale je najznačajnije mjesto izlaganja i predstavljanja suvremene arhitektonske prakse, na kojemu se arhitekti i umjetnici susreću s međunarodnom publikom, kustosima i galeristima, te predstavlja jedinstvenu priliku za stjecanje međunarodne prepoznatljivosti hrvatskih arhitekata.

Kandidat za povjerenika mora imati iskustvo i stručnost u području suvremene arhitektonske prakse te u upravljanju manifestacijama međunarodne važnosti, a njegova kandidatura treba sadržavati prijedlog koncepcije izložbe uz nužno objašnjenje povezanosti prijedloga s tematskim okvirom Bijenala.

Kandidature se predaju u pisanom obliku, preporučenom poštom ili izravno u pisarnici Ministarstva kulture, na čijim se mrežnim stranicama nalaze detalji o natječaju.

Rok predaje kandidature je 22. rujna, a rezultati će se objaviti na webu Ministarstva 2. listopada.

Vrednovanjem cjelovite prijavljene kandidature o povjereniku će odlučiti Povjerenstvo za odabir projekta u kojemu su arhitekti Iva Letilović, Leo Modrčin i Dinko Peračić te predstavnici Ministarstva kulture Davor Trupković i Nevena Tudor Perković.

Komentiraj