OBJAVLJEN JAVNI POZIV: Nacionalno sufinanciranje LIFE projekata EU

Ivica Galovic/ PIXSELL

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvijestili su u ponedjeljak da su i za ovu godinu osigurali nacionalno sufinanciranje projekata koji će se prijaviti na natječaj LIFE programa Europske unije a kojima se želi dati odgovor na izazove povezane s okolišem.

Life programom EU želi se osigurati razvoj i provedba inovativnih odgovora na izazove povezane s okolišem, poput očuvanja prirode i biološke raznolikosti, gospodarenja otpadom, upravljanja resursima, kvalitete zraka, te sprječavanja i ublažavanja klimatskih promjena.

Cilj je, navode u Ministarstvu, potaknuti bolje upravljanje u području zaštite okoliša i klimatskih promjena na svim razinama.

Odabrane projekte za očuvanje okoliša i klime EU sufinancira do 60 posto, a projekte usmjerene na konkretne aktivnosti očuvanja prioritetnih vrsta ili tipova staništa i do 75 posto.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurava do 50 posto od preostalog iznosa, što znači da nositelji projekta moraju osigurati od 12,5 do 20 posto novca.

Kako bi ostvarili nacionalno sufinanciranje, korisnici projekta moraju biti registrirani u Hrvatskoj i aktivnosti projekta moraju provoditi u Hrvatskoj.

Za projekte iz potprograma “Klima” poziv traje do 17. kolovoza, a za projekte iz potprograma “Okoliš” –okoliš i učinkovitost resursa do 22. kolovoza. Poziv za prioritetna područja Priroda i biološka raznolikost te Upravljanje okolišem i informacije traje o 25. kolovoza.

Komentiraj