facebook/Patrik Macek/PIXSELL

OBJAVLJEN DOKUMENT: Okvir dogovora ponuđen SDP-u i HDZ-u

Most je u subotu na svojim facebook stranicama objavio preliminarni okvir dogovora koji je sinoć ponudio dvjema koalicijama za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje Vlade, kojom bi, predsjedavala izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta.

 Most naime nudi formiranje Vlade u kojoj bi sjedili njihovi i predstavnici HDZ-ove i SDP-ove koalicije te stručne nestranačke osobe. Svi predloženi kandidati u Vladu bi ušli samo na temelju konsenzusa.

Predsjednik Vlade bio bi konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta. I u slučaju da se samo dvije strane usuglase oko toga i to potpišu, novi premijer mogao bi biti samo nestranačka osoba ili netko iz Mosta te bi se to smatralo postignutim dogovorom između potpisnika koji nije moguće mijenjati u nastavku pregovora između Mosta i strane koja je potpisala.

U slučaju da sve tri strane potpišu taj sporazum, u Vladi bi sudjelovale preko stranačkog predstavnika te na položaju jednog od potpredsjednika.

U Vladi bi preko stranačkih predstavnika sudjelovali na položaju ministara, prema trojno dogovorenom udjelu, pri čemu bi se za svakog kandidata tražio konsenzus svih strana.

Strane potpisnice sudjelovale bi i u predlaganju svojih kandidata u druga tijela i ustanove u nadležnosti Vlade, sukladno trojnoj raspodjeli te uz pravilo konsenzusa svih strana za svakog kandidata.

Trojnim konsenzusom bi se konstituirao novi saziv Hrvatskog sabora te izabrao njegov predsjednik. Svi potpredsjednici i članovi svih saborskih tijela birali bi se u skladu s izbornim rezultatima i uvažavanjem drugih stranaka i zastupnika koji nisu sudionici ovog dogovora.

Na temelju postignute razine suglasnosti unutar ovoga okvira, izradila bi se i potpisala službena zajednička izjava, a nakon toga i cjeloviti ugovor.

“Gotovo je nevjerojatno koliko često kriva informacija završi u medijima. Toliko često da to zaista nema nikakve veze sa slučajnošću. Ovo je izvorni dokument koji smo tražili da potpišu obje strane, a ne nekakva podjela ministarstava kao na placu. Krajnje je vrijeme da prestanu laži, podmetanja i spinovi”, poručuju iz Most-a na svom facebook profilu.

 

 

Komentiraj