OBJAVIO VIDEO S DJECOM: Odbačena kaznena prijava protiv Ivana Penave

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u siječnju je na presici objavio video s nogometne utakmice prozvavši djecu srpske nacionalnosti što nisu ustala na hrvatsku himnu. Video je objavljen i na službenim stranicama grada, a maknut je tek nakon nekoliko dana, nakon što je reagirala pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

U slučaj su se uključili i policija i DORH, a prijava protiv penave je odbačena. “Kaznena prijava zbog djela povrede privatnosti djeteta i javnog poticanja na nasilje i mržnju je odbačena jer nije utvrđeno da postoje elementi kaznenog djela, obzirom da prezentacija i izjava ne sadrže izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Također, nije utvrđeno ni da postoji ugrožavanje dobrobiti djeteta”, objavljeno je na stranicama DORH-a.

” Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru je 5. srpnja 2019., na temelju čl. 206. st. 1. t. 1. Zakona o kaznenom postupku, donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta iz čl. 178. st. 1., 2. i 3. Kaznenog zakona i kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. KZ-a, te protiv drugoosumnjičene hrvatske državljanke (1990.) zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona.

Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru je 18. siječnja 2019. jedna politička stranka podnijela kaznenu prijavu protiv prvoosumnjičenika i suradnika. U kaznenoj prijavi je navedeno kako je prvoosumnjičenik 14. siječnja 2019. u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održao konferenciju za novinare na kojoj je poticao međunacionalnu netrpeljivost. Ujedno, ovo je državno odvjetništvo 20. siječnja 2019. zaprimilo kaznenu prijavu jednog građanina protiv prvoosumnjičenika navodeći da je objavom video snimke s nogometne utakmice između dva nogometna kluba 24. listopada 2018. povrijeđena privatnost djeteta.

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru provelo je izvide povodom obje zaprimljene kaznene prijave. Provedenim izvidima utvrđeno je da je drugoosumnjičenica sudjelovala u izradi materijala za prezentaciju i pripremila tekst kojim se prvoosumnjičenik obratio javnosti na konferenciji za novinare 14. siječnja 2019. Na temelju rezultata izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika i drugoosumnjičenice nisu ostvarena obilježja kaznenog djela iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona ili nekog drugog kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti s obzirom da prezentacija i izjava ne sadrži poticateljsko izražavanje mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine. Također, iz provedenih izvida proizlazi da u radnjama prvoosumnjičenika nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta slijedom čega nisu ostvarena niti obilježja kaznenog djela iz čl. 178. st. 1., 2. i 3. Kaznenog zakona”, navodi se u priopćenju DORH-a.

Penava i dalje misli da je Vukovar “epicentar puzajuće velikosrpske agresije”

Podsjetimo, Penava je u siječnju, na konferenciji za novinare, povodom 21. obljetnice mirne reintegracije kazao kako je u Vukovaru još prisutna velikosrpska politika i objavio je video s nogometne utakmice finala Kupa Vukovara. Na snimci su se nalazila djeca, koja školu pohađaju na srpskom jeziku, a nisu se ustala prilikom intoniranja hrvatske himne.

“Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu”, rekao je tada Penava. Politički predstavnici srpske nacionalne manjine i neke oporbene stranke u Vukovaru smatrale kako je Penava objavom snimke ugrozio djecu kojoj se na istoj snimci vide lica.

Penava im je odgovorio kako nije želio u opasnost dovesti bilo koje dijete, već samo ukazati na ‘sustavno djelovanje na određen broj djece u Vukovaru, koju se uči da ne poštuju državu u kojoj se nalaze’.

Komentiraj