OBJAVIO BBC Glasovanje o Brexitu se odgađa

EPA/WILL OLIVER

Britanska premijerka Theresa May odgodit će parlamentarno glasovanje o sporazumu o Brexitu zakazano za utorak, prenosi BBC.

Nakon što su zastupnici upozorili premijerku da će teški poraz u parlamentu zbaciti i njezinu vladu, May je u ponedjeljak sazvala konferencijski razgovor s ministrima iz vlade kako bi raspravila što da čini po pitanju svog kompromisnog sporazuma o brexitu koji Velikoj Britaniji omogućava izlazak iz saveza, no i dalje drži tu državu u orbiti Europske unije.

Iako još nema službenih izjava o glasovanju, dva izvora su Lauri Kuenssberg, urednici politike na BBC-ju, otkrili kako se glasovanje odgađa. Takvu informaciju ima i novinar Financial Timesa blizak kabinetu.

May i njeni ministri ponavljali su kako će se glasovanje održati po planu, što je poručila i njezina glasnogovornica u ponedjeljak. May bi se parlamentu trebala obratiti u 16 sati i 30 minuta po hrvatskom vremenu, prenosi agencija dpa.

Informacije o odgodi dolaze samo nekoliko sati nakon što je najviši sud EU-a odlučio da Britanija može jednostrano povući odluku o Brexitu. U isto vrijeme britanski je sterling pao na najnižu razinu od lipnja 2017. godine.

Sporazum dogovoren prošli mjesec u Bruxellesu stvorio je mnoge protivnike u svim britanskim političkim spektrima. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, dok pobornici Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći kako će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovom donošenju.

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), saveznica May u parlamentu koja joj drži većinu, također je odbacila sporazum.

Komentiraj