Obiteljska vinarija Agris: ‘Naša je misija svijetu predstaviti vrijedna autohtona vina Hrvatske’

Posljednjih godina svjedočimo sve većem uspjehu hrvatskih vina na međunarodnim vinskim izložbama i natjecanjima. Jedna od najmlađih domaćih vinarija koja od samih početaka postiže dobre rezultate i u inozemstvu je vinarija Agris. Mala obiteljska vinarija sa sjedištem u Samoboru, koja od svoje prve berbe 2015. godine uporno slijedi početnu misiju i ne odstupa.

Njeni osnivači, supružnici Jadranka i Boris Lešić čvrsti su u namjeri da svijetu predstave čim više vrijednih autohtonih vina i vinskih regija Hrvatske. Kako bi svoj koncept ostvarili, potražili su vinograde i položaje na kojima pojedine sorte daju najbolje rezultate, jer bez kvalitetnog grožđa nema ni dobrih vina. Danas vinarija Agris u svojem moderno opremljenom podrumu vinificira graševinu iz vinograda u Kutjevu, škrlet s područja Moslavačke Slatine i malvaziju istarsku iz sjevero-zapadnog dijela Istre, a uskoro planiraju i neka nova vinska iznenađenja.

Da su izabrali pravi put, govore kontinuirani rast i brojne vinske nagrade. Posljednja u nizu vrijednih nagrada je brončana Decanter medalja za graševinu iz berbe 2017. godine, osvojena ovog ljeta na najpoznatijem svjetskom ocjenjivanju u Londonu.

 

 

 

“Vesele nas nagrade, osobito međunarodne, jer svrstavaju hrvatska vina uz bok najboljih svjetskih vinarija. To povećava prepoznatjivost Hrvatske kao neodvojivog dijela starog vinskog svijeta, a osobito raduje da svake godine svjedočimo sve većem broju nagrađenih vina od autohtonih domaćih sorti. To potvrđuje i moje uvjerenje da je Hrvatska velika vinska zemlja, bogata različitim podnebljima, vinskim sortama i stilistikama koje ova raznolikost omogućava.”,  istaknuo je Boris Lešić, osnivač i vlasnik vinarije Agris.

Proizvodnja vina nije lak posao, a rezultat ne ovisi isključivo o znaju i trudu vinara. U jednadžbu uspjeha treba uključiti broj sunčanih dana, padaline, prosječne temperature i druge klimatske utjecaje. Od početka pandemije koronavirusa vinari su suočeni s dodatnim izazovima, zatvaranjem ugostiteljskih objekata, padom potrošnje i izvoza, što dodatno komplicira poslovanje u sektoru.

“Susjećamo s kolegama vinarima koji su, kao i mi, pogođeni zatvaranjem ugostiteljskih objekata i padom potrošnje u nekim djelovima godine. Nama je ipak bitno lakše jer smo mala vinarija, a vinarstvo nam nije primarni posao od kojeg živimo. Agris je za nas malo zahtjevniji hobi i prostor za obiteljski team building u kojem uz supruga i mene aktivno sudjeluju i naše kćeri Petra i Vana. Nadam se da će pandemija uskoro biti iza nas, a druženja uz čašu dobrog vina opet postati naša svakodnevnica.”,  optimistična je Jadranka Lešić, osnivačica i glavni tehnolog vinarije Agris.

Komentiraj