Obitelji umrlih od Covida 19 napale Trumpa, “jedinog na planeti” s takvom skrbi

Obitelji umrlih od Covida 19 u Americi upozorile su da Donald Trump “još ne razumije kroz što prolaze oboljeli od koronavirusa”, podsjećajući kako Amerikancima nije dostupna skrb kakvu je dobio “jedini pacijent na planeti s takvom skrbi”, kako se izrazio jedan američki liječnik.

“Za sve patnike koji mjesecima žive sa simptomima Covida 19, ovaj je virus užasan. Trump ne mari, i još uvijek ne shvaća kroz što prolaze obitelji oboljelih”, izjavio je izvršni direktor organizacije “Preživjeli Covida za promjenu” Chris Kocher.

On je to kazao komentirajući Trumpov tvit kojim je pozvao Amerikance neka “ne dopuste da im Covid upravlja životom”, s obzirom na da je imao najbolju liječničku skrb, što je luksuz kakav većina pacijenata od Covida nema.

Liza Billings medicinska je sestra u New York Cityju, čiji je brat umro od Covida 19, ona je članica “Preživjelih Covida za promjenu”. “Promatrala sam kako se liječnici bore kao lavovi da spase pacijente, i prečesto je ovaj smrtonosni divljački virus pobijedio”, kazala je Billings za mrežu ABC.

Trumpovu poruku Amerikancima da se ne boje virusa nazvala je “šamarom u lice svima koji su izgubili bližnje, kao i svima nama koji smo riskirali živote da spasimo druge”. “To je bešćutna i opasna primjedba koja neće pridonijeti baš ništa da zaustavi ovu strašnu pandemiju, nego će je samo učiniti još gorom”, kazala je sestra.

Kristin Urquiza, kojoj je otac umro od Covida 19, retvitala je Trumpov optimistički tvit, komentiravši: “U ovom trenutku, jedina stvar koje se trebamo bojati si ti”.

Donald Trump primio je kombinaciju lijekova kakva je Amerikancima, a i drugim bolesnicima na planeti, posve nedostupna, uključujući i lijekove koji još nisu u masovnoj upotrebi. “Predsjednik bi mogao biti jedini pacijent na planeti koji je ikad primio takvu kombinaciju lijekova”, izjavio je profesor medicine na Sveučilištu George Washington Jonathan Reiner.

S druge strane, gotovo 210 tisuća Amerikanaca umrlo je u proteklih šest mjeseci od zaraze koronavirusom, a danas je potvrđeno novih 39,562 zaraženih.

 

Komentiraj