Obitelji Hrvata strepe: “Dok ne dotaknu europsko tlo, ne vjerujemo ništa, bojimo se”

Obitelji Hrvata koji su šest mjeseci bili zatočeni u Zambiji sa strepnjom čekaju njihov povratak u Hrvatsku.

“Dok ne dotaknu europsko tlo, ne vjerujem ništa”, rekao je za 24sata Mladen Subošić, čiji je brat Zoran zajedno sa suprugom Azrom otišao u Zambiju po svoju djevojčicu koju su posvojili iz DR Konga. To nam govori u vrijeme dok su se njegovi članovi obitelji spremali s djecom za odlazak prema aerodromu.

Ni u najgorem scenariju nije mogao zamisliti da će njegov brat i šogorica prolaziti takav pakao koji je počeo 7. prosinca kad su prvi put uhićeni u zračnoj luci u Ndoli. Istoj onoj na koju u trenu pisanja ovog članka idu po treći put kako bi krenuli prema Hrvatskoj.

Prvi pokušaj odlaska u Hrvatsku propao im je kad su uhićeni, a istovremeno su im oduzeli djecu. Drugi put su u tu zračnu luku stigli 7. veljače bez djece, no i tad su uhićeni. Ovo bi im trebala biti treća sreća, a prema informacijama koje smo dobili iz Vlade, ovog puta ne bi trebalo biti nikakvih problema. Nakon što polete iz Ndole za Lusaku, ondje imaju potporu EU delegacije koja se nalazi u glavnom gradu Zambije.

“Nisam spavala cijelu noć od brige”

“Sve avionske karte za njih i djecu su kupljene, oni lete iz Ndole za Lusaku, te od tamo za Europu, u Hrvatsku bi trebali sletjeti tijekom subote. U pratnji s njima su i veleposlanik RH u Egiptu Tomislav Bošnjak i konzul Dario Klasić iz veleposlanstva RH u Pretoriji. Brinu se da sve prođe u najboljem redu. Razmatrali smo razne opcije, no odlučeno je da idu avionom iz Ndole jer je dosta udaljena od Lusake, a cilj je da što prije iz Zambije dođu u Hrvatsku”, rekli su u petak poslijepodne za 24sata iz Vlade.

Obitelji Hrvata proživljavaju noćnu moru i strah ih je sve dok ne budu sigurni da su sletjeli u Europu, a poručuju kako ih jedva čekaju vidjeti, zagrliti, upoznati svoje najmlađe članove obitelji koje čekaju veselo opremljene sobe pune igračaka.

“Bojim se, jako se bojim za njih s obzirom na sve što su prošli, a i mi zajedno s njima strepeći za njihove živote cijelo ovo vrijeme, kao i za živote dječice. Nakon što sam doznala da im nakon sudske odluke kojom su oslobođeni svake krivnje, imigracijska služba nije dala djecu, bila sam izbezumljena. Nisam spavala cijelu noć od brige. Samo ih želim vidjeti, zagrliti, a bit ću mirna tek kad budem sigurna da su sletjeli u Europu” priča članica obitelji jednog para.

Ne može, kaže nam ni o čemu drugom razmišljati osim o tome da sve prođe dobro u zračnoj luci u Ndoli od koje već ima PTSP, i da ih zambijske vlasti puste da u miru odlete s djecom u Hrvatsku.

Na sudu ih prepoznali i mahali im

Prvi susret s djecom koju nisu mogli zagrliti punih šest mjeseci otkako su im oduzeli djecu, protekao je nabijen emocijama, javljaju mediji. Djecu su prošlog tjedna prvi put u pola godine vidjeli i to na sudu kad su dovedeni kako bi ih Kombe Sakeni policajac, koji je uhitio njihove roditelje koji su ih posvojili, mogao identificirati.

Tom prilikom hrvatski državljani nisu mogli doći do svoje djece niti ih zagrliti, poljubiti, popričati s njima. Neka su djeca tom prilikom prepoznala svoje posvojitelje s kojima su dotad uživo proveli samo pet dana nakon što su stigla iz DR Konga. Veselo su im mahnula, dok su njihovi roditelji grcali u suzama, a nisu smjeli doći do njih.

Zato su ovoga puta, kad su im hrvatski veleposlanik Tomislav Bošnjak i konzul Dario Klasić doveli djecu, bili presretni što ih opet mogu zagrliti i što su opet bili obitelj na okupu. Djeca su za vrijeme dok je o njima brinula zambijska služba za socijalnu skrb, naučila i engleski pa se sad lakše razgovaraju. Iako su djeca i ranije, dok su bili sa svojim posvojiteljima u pansionu (prije uhićenja) vrlo brzo upijala i engleski i hrvatski. Već su naučila i neke hrvatske riječi u tih pet dana koliko su proveli zajedno. Naime, hrvatski su državljani u Ndolu stigli 2. prosinca, a istog su im dana došla i djeca s kojom su proveli vrijeme upoznavajući se, zbližavajući i onda je idila naprasno prekinuta kad su uhićeni, a djeca odvedena.

Dolazak se očekuje tijekom subote

Da djeca sad razumiju i pričaju engleski, na sudu je posvjedočila i svjedokinja zambijskog tužiteljstva.

Zambijska službenica iz Odjela za socijalnu skrb Joompa Muleya rekla je sudu da je postojala jezična barijera između njih i djece, no da djeca sad mogu govoriti engleski i komunicirati s drugima. Otkrila je tad da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu.

Djeca su od petka ponovno sa svojim roditeljima iako je tome prethodila 24-satna drama. Naime, nakon što je sutkinja Mary Mulanda u četvrtak oslobodila Hrvate svih optužbi i donijela odluku da su posvajanja bila legalna i da im se djeca odmah trebaju vratiti, imigracijske službe su to odbile.

Veleposlanik Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak i konzul Dario Klasić te odvjetnik Gideon Kalandanya preuzeli su djecu iz Odjela za imigracijsku službu, u petak iza podneva, kako je potvrđeno iz Vlade za 24sata.

Veleposlanik Bošnjak i konzul Klasić cijelo su vrijeme i pratili suđenje hrvatskim državljanima koje se vodilo u ovom drugom sudskom procesu na Visokom sudu u Ndoli. Nakon što u petak navečer polete iz Lusake, dolazak hrvatskih državljana i njihove djece u Hrvatsku, očekuje se tijekom subote kad će nakon dugih šest mjeseci ponovno biti u svojoj zemlji sa svojom djecom.

Hrvati s djecom prošli sve kontrole i ukrcali se na avion. Upravo polijeću za Lusaku

Komentiraj

nacional banner
nacional banner