hina

Obitelj Meštrović Poljacima darovala “Portret Pilsudskoga”

U povodu stote obljetnice povratka neovisnosti Republike Poljske, obitelj Meštrović, sin Mate i snaha Rumjana u ponedjeljak su u Gliptoteci HAZU-a darovali veleposlanstvu Republike Poljske poprsje “Portret Pilsudskoga” najistaknutijeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića.

Jozef Pilsudski bio je poljski državnik i šef države od 1918. – 1922. godine u Drugoj Poljskoj Republici, koja je stasala nakon završetka Prvog svjetskog rata kao nova-stara država nastala nakon raspada carstava Prusije, Austro-Ugarske i Rusije. Također Pilsudski je kao maršal obranio Varšavu od invazije boljševičkog Sovjetskog Saveza koji je 1920. napao Poljsku, Bjelorusiju i Ukrajinu.

“Za nas je Jozef Pilsudski simbol nezavisnosti. Stoga želim naglasiti jako velikodušnu donaciju obitelji Meštrović koja će našem veleposlanstvu dati jedan dio hrvatske povijesti i kulture, koju je izradila ikona hrvatske kulture i umjetnosti”, poručio je poljski veleposlanik  Andrzej Jasionowski na domjenku u zagrebačkoj Gliptoteci, u povodu 100. obljetnice povratka  Poljske državne neovisnosti.

“Ivan Meštrović zamislio je 1939. godine veličanstvenu skulpturu koja obilježava neovisnu Poljsku, a koja se obnavlja 1918. pod vodstvom maršala Pilsudskoga”, rekao je Mate Meštrović, sin Ivana Meštrovića.

“Ivan Meštrović zamislio je kip od 25 metara, te slavoluk pobjede iznad njega visok gotovo 50 metara, no ništa od zamišljenog nije uspjelo jer je došao još jedan rat i invazija nacističke Njemačke i boljševičkog Sovjetskog Saveza na Poljsku”, istaknuo je.

Od cijelog projekta ostali su samo dijelovi, crteži, i poneki manji model, dok je poprsje sačuvano te ga sada njegova obitelj, on i supruga Rumjana, doniraju poljskom veleposlanstvu, da posluži kao sjećanje na veliki spomenik koji je trebao biti sagrađen, dodao je.

“Kultura je uvijek najbolji jezik, jezik kojim zaboravljamo na loše stvari iz prošlosti, i kojim gradimo most ka budućnosti”, poručila je Rumjana Meštrović, dodavši kako je poprsje jedno od dva ostatka velikog projekta koji nikada nije zaživio.

Poljski veleposlanik Jasionowski rekao je kako će poprsje biti izloženo u novom poljskom Veleposlanstva u Eurocentru u Miramarskoj ulici.

Komentiraj