OBITELJ I KOLEGE SE OPRAŠTAJU OD ĐELE: “Malo je reći da mi je teško”

Dubrovački skladatelj, dirigent i gitarist Đelo Jusić preminuo je u 81. godini.

Smrt glazbenika Đele Jusića potresla je hrvatsku glazbenu scenu i brojne glazbenike koji su imali priliku i čast s njime surađivati, ali i članove obitelji i najbliže prijatelje.

“Meni je moj brat bio i ostao uzor broj jedan. Nismo puno surađivali, ali sve što smo napravili zajedno u životu to je postalo klasika. Opus koji je ostavio iza sebe, to bi se moglo danima nabrajati. Što se kaže otišao je veliki čovjek, ali iza sebe je ostavio veliko djelo”, kazao je njegov bat Ibrica Jusić, prenosi Dnevnik.hr.

Smrću Đele Jusića potresena je i pjevačica te njegova velika prijateljica Terezija Kesovija koja, je često surađivala s Đelom. “Malo je reći da mi je teško. On je bio moj najbolji prijatelji, moj najvjerniji kompozitor, koji je bio i uvijek će to ostati. Pjevajući njegove pjesme i dalje ću čuvati uspomenu na njega, dok sam živa. Ne smijemo ga zaboraviti. On je toliko toga dao veličanstveno i dobrog. Niti jedna nagrada mu ne može biti draža od poštovanja koje mu ova zemlja mora odati. Samo da je napisao “Dubrovačka zvona”, tu himnu ratnu ništa drugo nije trebao. A kada sam ja izgubila brata, napisao je pjesmu In memoriam i nikada mu to neću zaboraviti. A sada se osjećam kao da sam izgubila drugog brata. Koliko god sam bila svjesna da je teško bolestan i da nije mogao dugo živjeti, svejedno me to strašno pogodilo”, kazala je Kesovija.

Đelo je najpoznatiji po brojnim velikim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav Dubrovačke trubadure. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači od kojih su neki Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu sa skladbama ‘Dalmatinski lero’, ‘Zapjevajmo prijatelji’, ‘Mladosti, moja lijepa radosti’, ‘Volim te budalo mala’, ‘Zagrljeni’, ‘La musica di notte’, ‘Stare ljubavi’, ‘Sinoć sam htjela’ i druge.

Komentiraj