Obitelj Čikara: “Zbog propusta Grada Zagreba moramo ugasiti naš obrt koji uspješno posluje već 50 godina”

Obitelj Čikara iz Zagreba tvrdi da se zbog propusta Grada Zagreba njihov obrt, koji ima polustoljetnu tradiciju, nalazi pred gašenjem.

Kako kaže Petra Čikara Mikić, njezin djed Mihajlo Čikara pokrenuo je obrt za bravarske radove 27.8.1973. godine i obrt uspješno radi već 50 godina, a nalazi se na adresi Zoranićevih planina 28, u Zagrebu. Obrt je danas u vlasništvu unuke Petre Čikare Mikić.

Priopćenje obitelji Čikara prenosimo u cijelosti:

“Dana 5. siječnja 2022. godine zaprimila sam Zaključak Općinskog suda u Novom Zagrebu kojim se određuje ovrha za dan 26. siječnja 2022. godine u 10,00 sati radi uklanjanja metalne konstrukcije (nadstrešnice) u kojoj posluje moj obrt koji zapošljava pet radnika i firma moga brata Hidroelektra Čikara koja zapošljava 20 radnika.

Moj djed Mihajlo Čikara je kao siroče došao u Zagreb i svojim rukama podigao obrt koji je prenio na mog oca, a zatim na mene. Djed je od grada Zagreba kupio zemljište gdje je sagradio kuću i radionu, a zatim od grada Zagreba dobio u zakup susjedno zemljište na kojem proširuje radionu.

Djed Mihajlo Čikara prije 50 godina pokrenuo je obrt. Photo: Obiteljski album

Zemljište naglo prešlo u privatne ruke

Zakup je trajao do 2006. godine nakon čega nam je rečeno da će se produžiti.

U tom uvjerenju uredno smo legalizirali sve objekte te uredno plaćamo sve doprinose, poreze i sva davanja za obrt i firmu te 25 zaposlenih.

Nakon nekog vremena, zemljište na kojem je djed proširio radionu i izgradio nadstrešnicu – a koje nam Grad Zagreb nije htio prodati pod izgovorom da tom trasom prolazi dalekovod te je jedino moguće dobiti ga u zakup – postalo je privatno vlasništvo!

Već dugo vremena pokušavamo od Grada Zagreba dobiti odgovor zašto je gradska nekretnina nečijim slučajnim ili namjernim propustom postala privatno vlasništvo te je tom ‘pogreškom’ mojoj obitelji onemogućen daljnji rad.

Uspješan obrt Čikara nalazi se pred gašenjem. Photo: Obiteljski album

“Sva vrata su nam zatvorena”

“Molimo medije za pomoć, da se naš glas čuje, jer jedino tako ćemo doći do mjerodavnih institucija, jer danas su nam sva vrata zatvorena. Želja nam je da nam pomognete riješiti problem pred kojim smo se našli, a to je da smo dovedeni pred gotov čin da se 50-godišnji rad i trud, tradicija jedne obitelji, nalazi pred gašenjem radi propusta Grada Zagreba”, stoji u priopćenju obitelji Čikara.

Komentiraj