Misom zahvalnicom u splitskoj katedrali sv. Dujma u četvrtak navečer obilježena je 26. obljetnica odlaska bivše JNA iz Splita.

Katedralni župnik i povjerenik za pastoral i obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije don Tomislav Čubelić u propovijedi je podsjetio kako je 4. siječnja 1992. godine i “posljednji agresorski vojnik propale države protjeran iz grada Splita,” ali kako zaboravljamo hrvatske branitelje što su nagnali JNA na bijeg.
“Trebamo biti zahvalni hrvatskim braniteljima, ali mi još nemamo jasnu definiciju tko je u ovoj državi branio i stvarao državu, a tko je bio agresor na hrvatski narod,” poručio je don Čubelić.
Pri tomu je izrazio žaljenje što smo, kakao je rekao, slabi tumači, svjedoci i učitelji svoje povijesti. “Tuđinci nam je tumače i prerađuju, a narod koji ne vrednuje svoje mrtve postaje upitan,” rekao je don Čubelić.
Misi zahvalnici u katedrali nazočili su predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jure Šundov, zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović te saborski zastupnik Petar Škorić.
Odlukom splitskog Gradskog vijeća iz prosinca 2001. godine, odlazak neprijateljske Jugoslavenske narodne armije iz Splita tradicionalno se obilježava svake godine 4. siječnja misom zahvalnicom u katedrali sv. Dujma.

Komentiraj