Slavko Midzor/PIXSELL

Obilježene 24 godine od masakra nad Hrvatima u Trusini i Bošnjacima u Ahmićima

U hercegovačkom selu Trusina kod Konjica u nedjelju je obilježena 24. obljetnica zločina nad Hrvatima tog kraja kojega su 1993. počinili pripadnici bošnjačke Armije BiH, a istodobno je u Ahmićima u središnjoj Bosni odana počast bošnjačkim žrtvama koje su u napadu na to selo istog dana i iste godine pobili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Kod spomen obilježja i križa  podignutog na mjesnom groblju u Trusini u nedjelju su se okupili članovi obitelji i prijatelji osamnaest hrvatskih civila i četiri pipadnika HVO koji su ubijeni 16. travnja 1993.

U napadu postrojbi Armije BiH kojima je zapovijedao Zulfikar Ališpago selo je zauzeto u ranim jutarnjim satima a nakon toga je uslijedio masakr nad civilima dok su zarobljeni pripadnici HVO strijeljani.

Najstarija žrtva bila je Kata Drljko koja je u vrijeme kada je ubijena imala 75 godina dok je najmlađa žrtva Ivan Drljo u vrijeme kada je ubijen imao 21 godinu.

Ovogodišnju komemporaciju organizirala je Udruga poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu iz Konjica.

“Poruka sadašnjim generacijama je da se (zločin) ne zaboravi a sljedećim generacijama da se zlo ne ponovi”, kazala je predsjednica udruge Dragica Tomić.

Sud BiH je zbog masakra u Trusini do sada pravomoćno osudio bivše pripadnike Armije BiH Edina Džeku i to na 13 godina zatvora dok je Rasema Handanović temeljem sporazuma o priznanju krivnje osuđena na pet i pol godina zatvora.

Na 15 godina zatvora osuđeni su Nihad Bojadžić te Nedžad Hodžić i Mensur Memić koji su dobili po 12 godina zatvora.

Zulfikaru Ališpagi još uvijek se sudi.

U Ahmićima se se istodobno okupili članovi obitelji Bošnjaka ubijenih u napadu HVO-a na to selo prije 24 godine.

Prema sudski potvrđenim informacijama tada je ubijeno 116 osoba među kojima su bile 32 žene i 11 malodobnika.

Za tijelima 29  žrtava još uvijek se traga a predstavnici bošnjačkih udruga pozvali su svjedoke tog zločina da pomognu u pronalaženju posmrtnih ostataka kako bi bili dostojno pokopani.

“Ahmići su opomena svim ljudima na svijetu na ono šta može zlo i zločinac učiniti nevinim ljudima. Ovo treba biti opomena Bošnjacima, Hrvatima, Srbima i svim stanovnicima BiH da se na svakom mjestu i u svako vrijeme suprotstavljamo zlu i zločincima”, kazao je u Ahmićima poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 godina i Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Komentiraj