EPA/STR

Obilježena stogodišnjica smaknuća posljednjeg ruskog cara

Povorkom prema samostanu u Ganinoj Jami blizu Jekaterinburga koju je činilo 100.000 ljudi, u ponedjeljak je obilježena stota godišnjica smaknuća posljednjega ruskog cara Nikole II. Romanova i članova njegove obitelji.

Povorku je predvodio duhovni poglavar Ruske Pravoslavne Crkve, patrijarh Kiril.

U rukama noseći križeve, ikone i portrete cara i članova carske obitelji hodočasnici su pješice stigli do samostana u Ganinoj Jami, od Jekaterinburga udaljenoj 21 kilometar.

Na komemoraciji u samostanu koji je podignula RPC u znak sjećanja na posljednjega ruskog cara povorci se pridružilo još 20.000 osoba.

“Molimo za cara Nikolu II., mučenika. Molimo i za sve one koji su patili zajedno s njim”, rekao je patrijarh Kiril okupljenima te dodao da bi Rusija trebala izvući pouku iz “ovoga ružnog iskustva”.

Država nije organizirala službenu komemoraciju povodom godišnjice.

Godine 1998. tadašnji je predsjednik Boris Jeljcin predvodio pokop posmrtnih ostataka cara Nikole, njegove žene i njihovih triju kćeri, pronađenih 1979.

RPC i dvadeset godina poslije odbija prihvatiti rezultate DNK testova kojima je potvrđena autentičnost kostiju.

Crkva ne priznaje niti autentičnost ostataka carevića Alekseja i kćeri Marije, koje su boljševici pokopali odvojeno od ostalih članova obitelji, pa su pronađeni tek 2007.

Komentiraj