Polaganjem vijenaca na spomen ploču Prvog splitskog partizanskog odreda na Plokitama je u nedjelju obilježena 77. obljetnica strijeljanja 24 borca tog i Prvog solinskog partizanskog odreda koj su odlukom prijekog suda Nezavisne Države Hrvatske strijeljani 26. kolovoza 1941. godine u Ruduši kod Sinja.

Vijence su položili predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat, izaslanik splitskog gradonačelnika Andre Krstulović Opare Ivica Grubišić Gire, predsjednik udruge Veterani Domovinskog rata – antifašisti (VEDRA) Ranko Britvić i predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur.

“Odlukom prijekog suda ustaša 26. kolovoza 1941. godine u Raduši kod Sinja strijeljani su 21 borac Prvog splitskog partizanskog odreda, dva borca Prvog solinskog partizanskog odreda i jedan seljak iz okolice Sinja. Želimo da se njihova borba i ideali slobode nikad ne zaborave,” istaknuo je Milat u svojem govoru. On se nada kako će vrlo skoro doći vrijeme da se u Splitu jedna ulica nazove Prvi partizanski splitski odred. “Mi od toga nećemo odustati, kao što to već 20 godina tražim i vjerujem kako će se končano probuditi svijest kod gradskih vijećnika i dužnosnika,” rekao je Milat.

Izaslanik splitskog gradonačelnika Ivica Grubišić Gire je istaknuo kako nitko nema pravo monopola na antifašizam niti na Domovinski rat. “Antifašizam je naša zajednička tekovina i baština,” kazao je Grubišić Gire. Po njegovim riječima treba sjesti i razgovarati jer ne doživljavaju svi pojam antifašizam na jednak način, ali, kako je dodao, postoji dobra volja gradskih vlasti i gradskih vijećnika. “Grad Split s ovim gradonačelnikom ne odriče se antifašizma,” kazao je Grubišić Gire.

Borci Prvog splitskog partizanskog odreda, koji su strijeljani prije 77 godina, išli gsu oloruku, nenaoružani, vojno nespremni i dali su svoje živote. “Oni nisu krivi ni za sve ono loše što se kasnije dogodilo, nisu ni o čemu odlučivali i treba ih izdvajati iz nekih drugih situacija,” dodao je Grubišić Gire.

Predsjednik udruge Veterani Domovinskog rata – antifašisti Ranko Britvić je rekao kako se ne razlikuju branitelji Domovinskog rata i borci Prvog splitskog partizanskog odreda, čije se stradanje danas obilježava.

“Nažalost to kažem ja i mala grupa branitelja – budimo iskreni, puno ih to osjeća ali ne govore zato što se godinama sistematski stavlja predznak za nas branitelje da smo u ‘crnim’ majicama i da 1945. nije oslobođen Split, Dalmacija i Hrvatska nego je porobljena,” istaknuo je Britvić.

Stradali borci Prvog splitskog partizanskog odreda su bili mladići koji su “krenuli u borbu ne za ovu ili onu partiju, nego za slobodu grada, Dalmacije i domovine i da se u školama govori hrvatski a ne talijanski jezik.” “I mi smo (u Domovinskom ratu) krenuli u takvu borbu s mislima samo na slobodu,” dodao je Britvić.

Spomen ploča Prvog splitskog partizanskog odreda na Plokitama je oštećena u subotu, dan uoči obilježavanja 77. obljetnice strijeljanja boraca tog odreda. Svi su govornici na današnjoj ceremoniji istaknuli kako je razbijanje spomen ploče čin vandala.

“Vandali koji razbijaju ovu ploču, oni praktički svaki put ispočetka još jednom ubijaju ove mladiće koji su položili živote za slobodu Hrvatske,” rekao je Milat. Grubišić Gire je najavio da će spomen ploča biti obnovljena najkasnije do sljedećeg utorka. Britvić je, pak, rekao da ga ne čudi razbijanje ove spomen ploče. “Ja se ne čudim što je ploča razbijena jer je stav u društvu da nije dobro kada podržavaš, kažu, razni antifašizam, ali nema raznih antifašizama,” poručio je Britvić.

Po završetku ceremonije u Splitu, sudionici su otputovali u Radušu kod Sinja gdje je na spomeniku na mjestu strijeljanja 24 borca splitskog i solinskog partizanskog odreda također obilježena 77. godišnjica njihova smaknuća.

Komentiraj