U povodu 76. obljetnice stradanja i strijeljanja mladića Prvog splitskog partizanskog odreda u subotu su na splitskim Plokitama kod Spomen obilježja, položeni vijenci, a počast žrtvama odao je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Splitski gradonačelnik rekao je kako se bez mučeništva i iskrene borbe, te želje za slobodom ne može uživati u istoj. Sloboda koju danas uživamo,. dodao je,  produkt je cijele povijesti, a 24 ubijenih mladića iz Splita i Solina, na današnji dan prije 76 godina, utkali su sebe u ovo što mi danas uživamo, rekao je Krstulović Opara.

Uživamo slobodu, demokraciju i mir, te u ime toga i spomena na te hrabre ljude,  partizane Prvog splitskog odreda, dužnost nam je pokloniti im se i zadržati ih u  memoriji, kazao je.

“To moramo zadržati u memoriji radi novih naraštaja koji moraju znati te vrijednosti. Bez tih vrijednosti koje će se kontinuirano održavati i podržavati nećemo znati cijeniti ni slobodu ni demokraciju. Neka to bude jedina i glavna misao onoga što nas okuplja u ovakvim prigodama. I sljedeće godine predstavnik grada će biti ovdje i sljedećih godina je naša dužnost proživljavati spomen na sve one koji su utkali sebe u slobodu”, poručio je  Krstulović Opara.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat rekao je da su se pred Spomen obilježjem okupili kao i svake godine da bi odali pijetet i podsjetili na hrabre mladiće Prvog splitskog partizanskog odreda, koji su se na današnji dan upravo na tom mjestu, na Plokitama okupili da bi otišli u borbu nezadovoljni činjenicom što im je  Split i većina Dalmacije bila prodana talijanskim fašistima, ali i nezadovoljni činjenicom što su dobili okupacijsku vlast i što su izgubili slobodu.

“Otišli su svjesni da se neki možda neće vratiti jer samo 12 dana nakon što su krenuli bili su u vatrenom obruču i u neravnopravnoj borbi u kojoj ih je sedam poginulo, dok ih je 23 uhićeno, po hitnom postupku osuđeno i strijeljano u Ruduši. Moram reći da je ovo prvi put da u ime grada gradonačelnik polaže vijenac na kojem je odana počast palim partizanima”, kazao je Milat.

Na obilježavanju 76. obljetnice na Plokitama bili su i predstavnici gradskog SDP- a, Udruga veterana Domovinskog rata i antifašisti (Vedra) i stranke SRP.

Komentiraj