Tribinom na temu “Socijalno poduzetništvo” i svečanom dodjelom nagrada, priznanja i zahvalnica, Udruga invalida rada (UIR) Zagreb obilježila je u srijedu svoj dan i 51. obljetnicu djelovanja, a tom je prilikom istaknuto da, iako se unatrag gotovo tri godine broj invalida smanjuje, riječ je o formalnom smanjenju kao posljedici promjene Zakona o mirovinskom osiguranju sukladno kojem se invalidske mirovine zbog potpunog gubitka radne sposobnosti danom navršene starosne dobi korisnika po službenoj dužnosti prevode u starosne mirovine.

Dopredsjednica UIR Zagreba Nada Vorkapić predstavila je aktivnosti, programe i projekte kojima se Udruga bavi te naglasila da je, kako bi Udruga opstala u budućnosti, potrebno osigurati samostalne izvore financiranja te pojačati utjecaj Udruge na donošenje propisa. Potrebno je, dodala je, omogućiti dostupnost korištenja usluga udruge većem broju članova, prilagoditi usluge udruge potrebama i željama članova te osigurati široj javnosti bolju informiranost o aktivnostima, radu i djelovanju udruge.

“UIR Zagreba se uvijek vodila, a i danas se vodi, svojim primarnim ciljevima – brinuti se za one najranjivije. Tako se konstantno bori za što veća prava invalida rada, ali i sve osobe s invaliditetom, kao i za što bolju kvalitetu njihova života. Ove godine, osim 51. rođendana, obilježavamo i 10. obljetnicu rada i djelovanja u novim prostorima zahvaljujući čemu su naše aktivnosti od 2007. u velikoj mjeri obogaćene, a na zadovoljstvo velikog broja invalida rada”, kazala je Vorkapić.

Vrata udruge  u novim prostorijama službeno su otvorena 25. rujna 2007. a dva dana kasnije organizirano je otvorenje za članove UIR Zagreba i upravo je taj dan, 27. rujna, nedugo zatim skupština UIR Zagreba proglasila Danom UIR Zagreba.

UIR Zagreb danas broji oko 9000 invalida rada s područja Zagreba i Zagrebačke županije, što prema statistici od 30. lipnja predstavlja 30 posto sveukupno registriranih invalida rada na tom području. S tim je datumom u Hrvatskoj registrirano 118.962 invalida rada od kojih ih je 16,66 posto (19.822) u Zagrebu, odnosno 7,41 posto (8.821) u Zagrebačkoj županiji.

Po završetku tribine, kao zahvalu za razne doprinose u radu UIR Zagreb dodijelila je tri nagrade, 38 zahvalnica i 73 priznanja.

Trodnevno obilježavanje 51. obljetnice pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih započelo je u ponedjeljak proslavom uz glazbu i ples u klupskim prostorijama UIR Zagreba, dan kasnije nastavilo se svečanim koncertom pjevačkog zbora UIR Zagreba “Kolibrići” i harmonikaškog orkestra Hrvatskog grafičkog glazbenog društva “Sloga”, a završilo je s tribinom.

Komentiraj