Patrik Macek/PIXSELL

Obilježena 25. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije „Krpelji“ i 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade

Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u subotu je počelo obilježavanje 25. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije „Krpelji“ nekadašnje vinkovačke Policijske uprave i 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade.

Kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, polaganjem vijenaca, počast poginulim pripadnicima te dvije proslavljene postrojbe odali su u ime predsjednice Republike njezin savjetnik za branitelje Ante Deur te vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, u ime predsjednika Hrvatskoga sabora izaslanik Stevo Culej te tehnički ministar branitelja Tomo Medved.

Uz njih počast su odali i predstavnici ratnih jedinica Specijalne policije, grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te obitelji poginulih i nestalih.

„Ovdje odajemo počast, priznanje i zahvalnost hrvatskim dragovoljcima i braniteljima, prvoj organiziranoj obrani ovoga dijela Hrvatske“, rekao je Medved istaknuvši da počast pripada poginulima no zahvalnost i preživjelim hrvatskim braniteljima.

Upitan za komentar aktualne političke situacije u zemlji ministar Tomo Medved naglasio je da su „hrvatski branitelji svjesni situacije u zemlji“ te je hrvatske branitelje koji su „temelj zemlje“ pozvao na hrabrost i odgovornost.

Predsjednik Udruge Specijalne policije i ratni dozapovjednik „Krpelja“ Stevo Culej u izjavi medijima istaknuo je da je kroz postrojbu prošlo oko 500 pripadnika, a u borbama su poginula 22 pripadnika „Krpelja“. Ta je postrojba specijalne policije sudjelovala na vinkovačko-vukovarskoj bojišnici, u akciji „Maslenica“, u  borbama u Dubrovačkom zaleđu, „Bljesku“, „Oluji“ i na drugim bojišnicama.

Predsjednik Udruge 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade Pero Perić prisjetio se da se na prvom postrojavanju postrojbe postrojilo 165 boraca, a da je u agresiji na Vukovar kroz bojnu prošlo 306 boraca od kojih je do okupacije Vukovara njih 87 poginulo dok su ostali ili ranjavani ili prošli torture srbijanskih logora.

U crkvi sv. Filipa i Jakova služena je misa zadušnica za poginule i nestale pripadnike te dvije postrojbe.

Na središnjem vukovarskom trgu dr. Franje Tuđmana održana je svečanost postrojavanja pripadnika „Krpelja“, PU vukovarsko-srijemska održala je na trgu povodom 25. obljetnice „Krpelja“ i izložbu policijske tehničke opreme dok je u Hrvatskom domu u Vukovaru održana svečana akademija na kojoj su se evocirale uspomene na ratna zbivanja i poginule suborce.

U izložbenom prostoru Hrvatskog doma su pripadnici 4. bojne 3. vukovarske gardijske brigade priredili izložbu fotografiju poginulih suboraca, a potom su i oni u Hrvatskom domu prigodnim programom obilježili 25. obljetnicu osnutka.

Komentiraj