Dvadeseta obljetnica postojanja Hrvatskoga studentskoga zbora obilježena je u petak navečer u Francuskom paviljonu Studentskoga centra u Zagrebu.

Predsjednik Studentskog zbora Petar Ramljak tom je prigodom najavio nastavak borbe za studentska prava. Istaknuo je kako važnost Studentskoga zbora raste s brojem studenata koji im se svakodnevno obraćaju.

Na obljetnici su nazočili rektori hrvatskih sveučilišta, a rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izrazio je zadovoljstvo što postoji zbor koji hrvatski i misli i djeluje.

Ministar obrazovanja i znanosti Pavo Barišić kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića izrazio je zadovoljstvo što je HSZ širio prostor demokracije.    Vi kao odgovorne osobe budite aktivni u izgradnji inicijativa kojima se širi demokratski prostor, pozvao je ministar studente i dodao kako iskustvo i mladost društvu osiguravaju budućnost.

Čestitku na 20. obljetnici uputila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Povelju o planu i programu Hrvatskoga studentskog zbora nakon pozdravnih govora potpisali su i  predsjednik HSZ Petar Ramljak i ministar Pavo Barišić.

Studentski je zbor s radom  počeo 1996. godine donošenjem Zakona o Studentskom zboru, kojim je ovo tijelo prepoznato kao predstavničko tijelo svih studenata u Hrvatsko  Prema ovome zakonu, svako visoko učilište u Hrvatskoj mora imati studentsko predstavničko tijelo, te su provedeni i prvi studentski izbori.   Od tada Studentski zbor djeluje kao tijelo koje štiti prava i promiče interese studenata na različitim razinama – fakultetskoj, sveučilišnoj, veleučilišnoj
i nacionalnoj, kroz sudjelovanje u odlučivanju u tijelima visokih učilišta i kroz vlastite aktivnosti i inicijative.

Hrvatski studentski zbor također predstavlja hrvatske studente i na međunarodnoj razini, kroz sudjelovanje u radu Europske
studentske unije.

Komentiraj