HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Obilježena 120. obljetnica Opće bolnice Varaždin

U Općoj bolnici Varaždin u ponedjeljak je obilježeno 120 godina postojanja ove zdravstvene ustanove, kojoj predstoji izgradnja novog objekta – objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

Na sadašnjoj lokaciji prvi je objekt varaždinske bolnice izgrađen 1898. godine, iako je bolnička djelatnost pokrenuta još 1859. godine na nekoliko lokacija u gradu. Danas je u bolničkom krugu 13 zgrada, a ukupni kapacitet je 411 bolničkih postelja. O pacijentima skrbi 1700 djelatnika od kojih je 72 posto medicinskog osoblja, među kojima 265 liječnika.

Nenad Kudelić, ravnatelj varaždinske bolnice u čijem su sastavu i bolnice u Novom Marofu i Klenovniku, istaknuo je kako je bolnica danas dosegla razinu regionalnog centra, a po veličini je četvrta u Hrvatskoj.

“Na dnevnoj bazi kroz Opću bolnicu Varaždin prođe na stotine pacijenata, a na mjesečnoj bazi samo kroz poliklinički dio otprilike 35 tisuća pacijenata. Na godišnjoj razini brojka je gotovo milijunska, govorimo oko 870 tisuća pacijenata“, rekao je Kudelić.

Župan Radimir Čačić podsjetio je na trenutna ulaganja u zdravstvo na području Varaždinske županije, a radi se o iznosu od oko pola milijarde kuna. Energetski se obnavlja sedam objekata u bolničkom krugu u vrijednosti stotinjak milijuna kuna, a uskoro će im se pridodati obnova još tri objekta za 18 milijuna kuna. Pred bolnicom je i izgradnja novog objekta – objedinjenog hitnog bolničkog prijema s dnevnom bolnicom i jednodnevnom kirurgijom u vrijednosti 70 milijuna kuna. Čačić je najavio i pripremu za izgradnju novog operacijskog bloka.

“To je 350 milijuna kuna i to je strateški projekt ove županije koji će ući u operativni projekt i program za lisnicu Europske unije 2021.-2027. Sada se definira koji su strateški projekti i mi ćemo to staviti u apsolutni prioritet“, najavio je Čačić. Spomenuo je i ulaganja u opremu, pa će bolnica u sljedećoj godini imati uređaj za magnetsku rezonancu, ali i kadrove za čije je poslijediplomske studije županija u ovoj godini osigurala 420 tisuća kuna.

Na 120. obljetnici i rezultatima Opće bolnice Varaždin čestitali su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar te saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

“Ako znamo da je prije 120 godina ova bolnica imala i struju i vodu, a bila je onda među najopremljenijima, bilo je vrijeme da opet i nakon 120 godina ova bolnica bude najopremljenija na sjeveru Hrvatske“, rekao je Štromar.

Stričak se osvrnuo na aktualnu situaciju u zdravstvu. “Prije tjedan,dva u Hrvatskom saboru sam branio ministra zdravstva Kujundžića. Naravno, svatko u politici ima pravo na svoj stav. Ja sam tada, a i sada smatram, da nije bilo razloga za opoziv. Ministar i aktualna vlada i naša županijska vlast ne da ulažu znatne napore, nego su to napori zahvaljujući kojima nikad do sada nije bilo toliko investicija“, kazao je Stričak.

Komentiraj