Obilježen Svjetski dan zdravlja na Cvjetnom trgu

Svjetski dan zdravlja

Na Cvjetnom trgu obilježen je Svjetski dan zdravlja u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Građani su na Cvjetnom trgu imali mogućnost besplatno provjeriti glukozu u krvi, razinu hormona TSH, vrijednosti PSA (tumorski biljeg za prostatu) i to zahvaljujući članovima Hrvatske komore zdravstvenih radnika, razred MLD koji ujedno obilježavaju i svoj Međunarodni dan.

Na štandovima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stručnjaci su razgovarali s građanima o različitim aspektima spolnog zdravlja i pristupačnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi u prevenciji i liječenju.

Od samog osnutka Svjetska zdravstvena organizacija rukovodi se načelom da svi ljudi trebaju moći ostvariti svoje pravo na najvišu razinu zdravlja.

Ovogodišnjim geslom Svjetskog dana zdravlja “Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje“ želi se poručiti kako svi imaju pravo na zdravlje. Upravo tim povodom organizatori su omogućili građanima savjetovanja sa stručnjacima na različite teme vezane uz zdravlje, kao i besplatne kontrole, kako bi još jednom istaknuli važnost preventivnog ponašanja i usvajanja zdravih navika.

Vjekoslav Jeleč, Lucian Vukelić, Milan Kujundžić, Ivan Čelić i Ivana Portolan Pajić

Komentiraj