Udruga Migrena Hrvatska

Obilježen hrvatski Dan migrene

Udruga Migrena Hrvatska nastavlja podizati svijest o neurološkoj bolesti koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, a od koje boluje i 400 tisuća Hrvata. Pretpostavlja se da je broj oboljelih i veći, no zbog neprepoznavanja simptoma mnogi nemaju postavljenu dijagnozu migrenskih poremećaja.

Obilježen je i hrvatski Dan migrene, a nedavno osnovana Udruga nastavlja provoditi kampanju ‘Pričajmo o migreni’. 

“Prepoznali smo važnost informiranja javnosti o tome što je uopće migrena i važnost edukacije o simptomima bolesti kako bi što više osoba koje žive s migrenskim poremećajima odlučilo potražiti liječničku pomoć i kako bi se postavila brža dijagnoza te, naposljetku, pružila najbolja moguća terapija i olakšao svakodnevni život“, rekla je Krunčica Rakić, predsjednica Udruge i pozvala na učlanjenje.

U pripremi je i hrvatski priručnik o migreni, koji će biti jedinstven izvor informacija i savjeta liječnika. Najprepoznatljiviji simptom migrene obično je intenzivna, pulsirajuća glavobolja, koja se u 60 posto slučajeva javlja na jednoj strani glave, a u 40 posto na obje strane te se pogoršava kretanjem.

Krunčica Rakić, predsjednica Udruge

“Dijagnoza migrene prvenstveno se temelji na kliničkom pregledu jer se, bez obzira na niz obrada, niti s jednom dijagnostičkom pretragom ne može postaviti dijagnoza ove bolesti. Migrena je klinička dijagnoza koja se može postaviti samo na temelju temeljitog razgovora s bolesnikom i uzimanjem detaljne anamneze“, kazala je prof. prim. dr. sc. Darija Mahović Lakušić, dr. med., spec. neurologije iz Klinike za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb

Osoba treba odmah zatražiti liječničku pomoć ako osjeti iznenadnu i izrazito bolnu glavobolju kakvu nikada prije nije osjetila, glavobolju popraćenu vrućicom, ukočenim vratom, mentalnom konfuzijom, konvulzijama, dvoslikama, slabošću ili utrnulošću, poteškoće s govorom, paralizu ili slabost u jednoj ili objema rukama i/ili na jednoj strani lica. Čak i ako je osoba u anamnezi imala glavobolje, potrebno se obratiti svojem liječniku ili nekom drugom zdravstvenom djelatniku ako se promijeni obrazac ili ako se glavobolje iznenada promijene.

U tijeku je kampanja Udruge Migrena Hrvatska. U dva tjedna zabilježen je velik interes na službenim profilima Udruge na društvenim mrežama, mnogi su se uključili svojim komentarima i pitanjima, a zaprimljeni su i mnogobrojni zahtjevi za učlanjenje. Udruga kroz sve komunikacijske kanale, uključujući i platformu, nastoji približiti tu bolest široj javnosti, trajno radeći na destigmatizaciji oboljelih te nudeći resurse koji će olakšati razgovor o migreni s liječnicima, prijateljima, obitelji i kolegama.

Komentiraj