Borna Filic/PIXSELL

Obilježen Dan Knjižnica grada Zagreba

Predstavljanjem novih mrežnih stranica u ponedjeljak je u Zagrebačkom kazalištu lutaka obilježen Dan Knjižnica grada Zagreba (KGZ), koje su, kako je istaknuto, najveća ustanova među narodnim knjižnicama u Hrvatskoj i jedna od najvećih kulturnih ustanova u Gradu Zagrebu.

Ravnateljica KGZ-a viša knjižničarka Davorka Bastić istaknula je kako knjižnice nastoje svim građanima Zagreba besplatno osigurati jednaku dostupnost svim vrstama informacija, širokom spektru znanja, svjetskoj i nacionalnoj kulturnoj baštini te raznovrsnim oblicima kulturne razonode kao osnovama za učenje kroz cijeli život, neovisno odlučivanje i kulturni razvitak pojedinaca i društvenih skupina.

Naglasila je kako su Knjižnice grada Zagreba suvremeno organizirana mreža narodnih knjižnica, najveća ustanova među narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, a ujedno i jedna od najvećih kulturnih ustanova u Gradu Zagrebu.

Jezgru mreže čine Gradska knjižnica i Knjižnica Božidara Adžije, koje su po svojim zbirkama i zadaćama narodne i znanstvene knjižnice i središte su organizacijske jedinice KGZ-a, napomenula je dodavši kako okupljaju još dvanaest područnih knjižnica s mrežom od dvadeset sedam ogranaka na ukupno četrdeset i dvije lokacija.

KGZ imaju bibliobusnu službu s dva bibliobusa i 73 bibliobusna stajališta u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, kako je rekla, obavljaju i zadaću županijske matične službe za narodne i školske knjižnice na području Grada Zagreba te Zagrebačke županije.

 

  • Prikupljanje, stručna obradba i pohranjivanje raznovrsne građe omogućuju korištenje više od dva milijuna svezaka knjiga, zbirke audiovizualne građe s bogatim izborom glazbenih publikacija te zbirke elektroničkih publikacija, istaknula je Bastić.

 

Posebna je briga posvećena djeci i mladima, za koje se organiziraju raznovrsne aktivnosti koje potiču učenje, čitanje i kreativnost, napomenula je dodavši kako su primjenom nove tehnologije mnoge usluge dostupne preko interneta.

Raspolažu i, kako je naglasila, jednom od najvrednijih zbirka periodike u Hrvatskoj s vrijednim starim zagrebačkim izdanjima, zbirkom audiovizualne građe s bogatim izborom glazbenih publikacija te zbirkama elektroničkih publikacija.

Za osiguranu dostupnost informacija i publikacija, Knjižnice grada Zagreba imaju stručno organiziranu informacijsku službu za korisnike, koja po riječima ravnateljice Bastić, usmenim savjetima, preporukama, elektroničkim putem te tiskanim uputama i publikacijama pomaže korisnicima.

Dan Knjižnica grada Zagreba obilježava se 7. prosinca jer je na taj dan godine 1907. svečano otvorena Gradska knjižnica na drugome katu kule u Kamenitim vratima u nazočnosti tadašnjega gradonačelnika Milana Amruša i gradskih zastupnika.

Komentiraj