Obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti kroz programe i aktivnosti podiže se svjesnost o bolesti

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti (14.11.) kroz prigodne programe i aktivnosti pomaže se podizanje svjesnosti o bolesti od koje u svijetu boluje svaka jedanaesta osoba.

‘Obitelj i šećerna bolest’ glavna je teme Svjetskog dana 2018. godine, a zbog njezine važnosti i opsežnosti, ista tema nastavit će se i kroz 2019. godinu. Cilj kampanje je podići svjesnost o utjecaju koji šećerna bolest ima na obitelj oboljelog.

“Šećerna bolest može se dogoditi svakoj obitelji” slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti. Pred obitelj koja se suočila sa šećernom bolešću postavljaju se mnoga pitanja i mnogo zahtjeva za promjenama u svakodnevnom životu. Istraživanja su pokazala da velik broj članova obitelji ne zna kako pomoći oboljelom članu svoje obitelji. Podrška članova obitelji ima značajan učinak na poboljšanje zdravlja oboljele osobe, između ostalog smanjuje se emocionalni učinak bolesti što rezultira boljim ukupnim učincima liječenja. Educiranost oboljelih osoba i članova njihove obitelji pomaže u lakšem upravljanju bolešću, što je bitan čimbenik liječenja. Poticaj da se usvoje zdrave navike u obitelji, kao što je pravilna prehrana i redovita tjelesna aktivnost, povezuje obitelj i doprinosi poboljšanju zdravlja i kvalitete života cijele obitelji.

Komentiraj