HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja prisutni će na Cvjetnom trgu moći besplatno napraviti krvne pretrage, ali se i savjetovati se sa doktorima i stručnjacima na zdravstvene teme.

Obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 2018 u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, strukovni razred za medicinsko-laboratorijsku djelatnost, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje održat će se ove subote (07. travnja) na Cvjetnom trgu u trajanju od 09 do 14 sati.

Sudionici će u subotu moći potpuno besplatno izmjeriti razinu glukoze u krvi, izmjeriti hormon TSH, napraviti cjelovitu krvnu sliku, kao i PSA vrijednost (tumorski biljeg za prostatu) i to zahvaljujući članovima Hrvatske komore zdravstvenih radnika, razred MLD koji ujedno obilježavaju i svoj Međunarodni dan.

Prevencija je najvažniji dio zdravstvene zaštite, stoga će uz besplatna mjerenja na Cvjetnom trgu građani dobiti i savjete o zdravoj prehrani i redovitoj tjelovježbi, a imat će prilike i prepustiti se u ruke profesionalnih fizioterapeuta. Na štandovima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stručnjaci će informirati građane o različitim aspektima spolnog zdravlja i pristupačnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi u prevenciji i liječenju.

Ovogodišnjim geslom Svjetskog dana zdravlja – “Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje“ želi se poručiti kako svi imaju pravo na zdravlje. Obilježavanju se pridružuju i organizatori na čelu s Gradom Zagrebom.

“Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja iznimno je važna i podsjeća nas da je osnovna zdravstvena zaštita pravo svakog čovjeka, a ne luksuz pojedince. Pozivamo naše sugrađane da se odazovu u subotu na besplatne pretrage, kao i na savjetovanja o zdravom načinu života, kako bi zahvaljujući preventivnom ponašanju spriječili zdravstvene probleme u budućnosti“, rekao je dr.sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Komentiraj