HINA

OBERSNEL “Upitno održavanje izbora za VMO”

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je u petak na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo u Rijeci da se zbog prekida sjednice Gradskog vijeća 27. rujna te neuspješnog pokušaja da se ona nastavi nakon tri dana, kad su vijećnici trebali odlučiti o raspisivanju izbora za vijeća mjesnih odbora u Rijeci, ti izbori možda neće održati do kraja godine.

Obersnel je rekao da je prije odluku o raspisivanju tih izbora donosio gradonačelnik, a po novome ih raspisuje Gradsko vijeće. Dodao je da je on pripremio prijedlog po kojem bi se ti izbori trebali održali 25. studenoga, a zbog neodržane sjednice, upitno je hoće li se moći održati toga dana ili sve do kraja godine jer prosinac, kako je rekao, nije vrijeme za bilo kakve izbore.

Sadašnjim vijećima istječe mandat pa se postavlja pitanje što će se događati u međuvremenu, rekao je. Istaknuo je da su vijeća mjesnih odbora važna jer je to prva razina kontakta građana i gradske vlasti, a na njima se utvrđuju i projekti na razini mjesnih odbora koji se financiraju iz gradskog proračuna u sklopu malih komunalnih akcija koje predlažu građani. Obersnel je izrazio nadu da će među vijećnicima biti dovoljno mudrosti i odgovornosti da se sjednica Gradskog vijeća održi u primjerenom roku.

Sjednica Gradskog vijeća prekinuta je zbog nedostatka kvoruma nakon odlaska vijećnika HDZ-a, Liste za Rijeku, Akcije mladih, Živog zida, Mosta nezavisnih lista i Hrvoja Burića (Nezavisna lista Bura). U vijećnici je ostalo 18 vijećnika, a za rad Gradskog vijeća potrebno ih je 19. Nastavak je sazvan za subotu u 19 sati, ali ti vijećnici te nezavisni vijećnik Marinko Koljanin nisu bili u vijećnici kad je sjednica trebala početi.

Gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP), kao predlagač, povukao je točke s dnevnog reda pa je sjednica tako zaključena.

Obersnel je na konferenciji za novinstvo najavio i početak akcije “Uključi se” sljedećeg tjedna, kojom se građane nastoji motivirati za sudjelovanje na više razina u projektu Europske prijestolnice kulture (EPK). Građani će se moći prijaviti za volontiranje, predlagati programe civilnih inicijativa te uređenja urbanih vrtova i zapuštenih zelenih površina kako bi dobili novu namjenu, ili će se moći prijaviti za sudjelovanje u vijeću građana koje će odlučivati o prihvaćanju programa i dodjeli novčanih potpora za realizaciju.

Ne želimo da EPK bude samo skup velikih kazališnih predstava i drugih kulturnih projekata, nego da se u nj uključi što više građana, rekao je.

Komentiraj