Obersnel: “Talijanska zastava na Gradini kukavička provokacija, Rijeka je hrvatski grad”

Video koji je nedavno osvanuo na YouTubeu , na kojem trojica mladića  zamućenih lica govoreći da ‘predstavljaju Italiju’ na Trsatsku gradinu u Rijeci postavljaju talijansku  zastavu i pritom ponavljaju ‘Eto, to je Rijeka – Italija’, izazvala je oštru reakciju gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela.

“Vješanje talijanske zastave na Trsatsku gradinu tek je kukavički pokušaj provokacije u režiji nekolicine mladića koji čak nisu imali hrabrosti pokazati svoja lica u videu kojim se hvale svojim bijednim postupkom. Rijeka je hrvatski grad i uvijek će to biti.” – poručio je Obersnel.

Pritom je podsjetio i da se poruke slične ovoj iz videa u posljednje vrijeme čuju i od visoko pozicioniranih političara susjednih zemalja i da se diljem Europe i svijeta pa tako i u Hrvatskoj, šire ideje koje uporište imaju u nacionalizmu i fašizmu.

“Iz kojekakvih rupa proviruje polusvijet koji bi svojatao tuđe teritorije, susjedima brojao krvna zrnca i dijelio pravdu na osnovu boje kože, nacionalnosti, vjere… Vjerujem da je upravo takva klima ohrabrila i ovu smiješnu trojku koja zamućenih lica svojata naš grad i čiji postupak najoštrije osuđujem.” – rekao je  riječki gradonačelnik.

Dodao je kako  upravo radi takve klime u društvu, “svi  moramo dobro razmisliti kakvu budućnost želimo i svojim načinom života, postupcima i razmišljanjima pokušati utjecati na zaustavljanje širenja opasnih ideja, kako bi i u godinama koje dolaze živjeli u slobodi, prihvaćanju, miru i toleranciji”.

Podsjetimo, u veljači ove godine predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani na komemoraciji Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici pozdravio je skup sa „Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija….“ , a nedavno je talijanski političar  Lorenzo Giorgija objavio kartu Italije s hrvatskom obalom.

Komentiraj